Нови директор Ургентног центра Клиничког центра Црне Горе (КЦЦГ) Небојша Брновић вратио је бакрорез – „Косовка девојка“ на зид хола Ургентног центра.

„Косовка девојка“ била је уклоњена из хола Ургентног центра крајем децембра 2016. на захтев тадашњег директора Нермина Абдића.

Абдић је у јануару 2017. рекао да премештање слике нема политичку, или било какву другу конотацију.

Нагласио је тада да ју је склонио искључиво да би је сачувао од вандализма, јер су неодговорни грађани временом на њој угравирали имена.

“Једини разлог је то што смо културно добро морали да сачувамо од вандализма. Слика није склоњена ни у какав ћошак, већ на најрепрезентативније место у Ургентном центру – у просторију која служи лекарима и медицинским сестрама за одмор”, казао је Абдић „Вијестима“ у јануару 2017.

Према незваничним сазнањима „Вијести“, уметничко дело је КЦЦГ добио од Црвеног крста бивше СФРЈ пре 44 године.

Слику „Косовка дјевојка“ насликао је Урош Предић прије 100 година, а оригинал се налази у Музеју града Београда.

На слици, која је била један од симбола Црвеног крста СФРЈ, приказана је дјевојка која водом поји српског ратника, рањеног у Косовском боју.

Према информацијама са сајта Музеја, сликар је био инспирисан првом болничарком из националног мита, а за мотив је одабрао изглед бојног поља непосредно после Косовске битке.

Из КЦЦГ су се и званично огласили и саопштили да је „Косовка девојка“ постављена у холу Ургентног центра КЦЦГ, на месту где се и налазила до његовог реновирања.

Оставите Коментар