„Нисам ништа ружно рекао. Идиоти, у античком смислу су људи који не познају начин функционисања полиса – државе и ја тврдим да већина академка не познаје основне принципе, начин и функционисање државе. Поготово њен председник који је, ничим изазван, дошао на то место“, рекао је, поред осталог у „Српском свијету“ Драгослав Бокан, редитељ, један од потписнка Петиције за смену председника САНУ др Владимира Костића, после изјаве да КиМ није српско, као и да црква нема тапију на Косово.

„Косово и де факто и де јуре је и даље српско. Де јуре јер тако мисле Шпанија, Русија, Кина, тако стоји у нашем уставу, а де факто јер тамо живе неки Срби, постоји Српска листа, постоје наши манастири, братства и сестринства у њима… Косово је окупирана територија!“, оправдава захтев за сменом председника САНУ гост „Српског свијета“.

„САНУ је престала да буде српска оног тренутка када је у чланство примила антисрбина, машинбравара из Кумровца. Она је тада постала Академија наука и уметности Србије, скраћеница АНУС. У њеном чланству није било места за Николаја Велимировића, Јустина Поповића, Црњанског, Винавера, Кашанна! Садашњи председник је, атеиста, титоиста, и ја га изазивам на дуел. Може да бира коју год област жели, осим његове најуже стручне области, неурологије. Можемо о 15. веку, о викторијанској књижевности, чему год. И не само њега! Било ког академика изазивам на ту врсту дуела, на све теме и области, осим њихових ускостручни! Какав је његов допринос науци? Никакав. Он заступа став Академије, па тако, због онога што је рекао, мора да оде. Још један његов став је проблематичан. Наиме, он је изјаво да највећм својим и успхом своје генерације сматра 5. октобар! Па ЦИА је објавила документе да је она органзовала финансирала то! Како председник САНУ или АНУС, може то да каже?!“, огорчен је Драгослав Бокан.

„И Београд је престао да буде српски, Богородичин град каквим га је створио Деспот Стефан, оног тренутка када је постао главни град Хрвата, Словенаца, Титов главн град! Београд је силован, Србија је силована и све док има титоиста и удбаша разних служби које су га населиле и окупираке, Београд неће бити српски! Тек, последње две-три године, завршетком Храма Св. Саве и постављањем споменика Стефану Немањи, ствара се нова српска вертикала, наспрам оне титоистичке и Београд се полако усправља“, рекао је у „Српском свијету“ Драгослав Бокан.

„Присуствујемо сумраку запада, сумраку америчке империје. Америка је као умирући човек, чије стање се на моменте побољша, па је тако Трамп био таласић који је показао како Америка треба да изгледа као држава, а не империја која по свету, убијајући децу „успоставља демократију“ и то сматрају, како рече Мадлен Олбрајт оправданом ценом. Срећа што имамо једну православну земљу, која има нуклеарно оружје и тиме обезбеђује равнотежу. Ми мали морамо, вештим политичким маневрима, да купујемо време“, објаснио је свој став поводом доласка нове-старе администрације у Белу кућу.

Коментаришући аферу са силовањем девојчица у глумачкој школи гост „Српског свијета“ је рекао да је његова ћерка ишла у њу у време када се све то дешавало.

„Силовање је црвена линија. Починиоца треба осудити најстроже, и не развлачити целу причу унедоглед. Не таблоидизирати све. На жалост, у филмској индустрији сексуалне уцене постоје одувек. И то је другачије јер или пристанеш, или не пристанеш. Али је силовање недопустиво! Па Чарли Чаплин је био оптужен за силовање, позната је изјава и Мерилин Монро на ту тему“, објашњава Бокан.

У „Српском свијету“ још можете да чујете и став нашег госта о томе како функционише после трајног укидања налога на Фејсбуку, као и зашто истрајава у својим ставовима, националним и принципијелним, због којих трпи жестоке последице, јер не може да сними ни један филм, нити да гостује на РТС, те како би изгледала његова каријера да је прихватио антисрпске ставове, какав је утицај београдске чаршије на његову каријеру и живот, зашто није склон осуђивању људи већ идеја, понашања, напада, опредељења…

Ово је само део онога о чему је говорио Драгослав Бокан у „Српском свијету“.

Гордана Јанићијевић, аутор и водитељ.

Оставите Коментар