Министар спољних послова Ивица Дачић, који је претходних дана изазвао праву буру на интернету, када је објавио фотографију новчанице од 100 долара на којој је написао „Косово је Србија“, о чему је Српски телеграф први писао, поручио је америчком амбасадору Кајлу Скоту, који му је спочитао да уништава новац, да је то став Србије који се, очито, разликује од америчког.

Дачић је у изјави за Српски телеграф истакао да му није била намера да увреди било кога, па ни САД.

  • Много ми је жао што се амбасадору Скоту није допала порука да је Косово Србија. Међутим, то је став Србије, која, за разлику од Вашингтона, има другачији приступ када је у питању део наше територије. Као што Скоту сада није пријало то што сам на новчаници од 100 долара написао „Косово је Србија“, тако ни нама није било пријатно када је он 11. априла ове године у основној школи у Апатину ђацима показивао мапу Србије, у чијим границама није било Косова – рекао је Дачић.

С друге стране, амбасадор Скот, као ни амбасада САД, јуче нису имали никакав коментар на Дачићеву опаску.

То што се амерички дипломата нашао погођен Дачићевим порукама не изненађује стручњаке, имајући у виду да Запад, посебно САД, не крије негодовање због инсистирања шефа српске дипломатије на повлачењу признања Косова.

  • Понашање америчког амбасадора у Београду је крајње агресивно. У најмању руку, Скот би могао да ћути у земљи чији део територије отима Америка и да схвати да је нормално да наши званичници бране интегритет државе. Ако већ Америка није променила став, несхватљиво је да амерички амбасадор наставља да напада наше званичнике зато што бране национални интерес. Скот учествује у једној врсти тихе агресије против мирнодопске Србије, заједно са Хашимом Тачијем, Рамушем Харадинајем и осталим албанским екстремистима – истиче политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

Подсетимо, Дачић је на новчаници од 100 долара ћирилицом написао „Косово је Србија“ и ту фотографију објавио на друштвеним мрежама. Експресно је реаговала амбасада САД у Београду, која је саопштила да би „уместо што уништава новчаницу са ликом великог америчког научника и државника Бенџамина Френклина, министар Дачић можда могао да размисли о његовој изјави ‘Буди у рату са својим пороцима, у миру са својим суседима'“.

Ни Дачић му није остао дужан, па ја поручио да ће се Србија увек борити против сваке порочне и лажне нарко-државе, као и да ћемо „увек тежити миру са свим суседима“.

  • Србија никад неће третирати сопствену земљу као суседну, као што то неће чинити ни Америка. И као што то не би чинио ни Бенџамин Френклин. Оно што сам учинио је поштовање универзалног принципа свих признатих држава, па и САД и Србије, одговорио је амбасадору Скоту Ивица Дачић.

Узвратио је и још једном поруком великог америчког научника и државника која каже: „Онај ко има стрпљења може имати шта хоће“.

Дејановић: То је став наше партије

  • Свако од нас има стил којим изражава став државе и свих нас, да никада нећемо признати независност Косова. Да ли је то и европски став, најбоље говори чињеница да пет држава Европске уније није признало Косово као државу. Сматрам да је то самопроглашење само донело штету људима који живе на КиМ. Оно што ради председник СПС, као политичар и као човек, став је читаве наше партије.

Ђорђевић: Подржавам акцију

  • У потпуности подржавам наше руководство и врх државе који се свим силама залажу да АП КиМ буде и остане саставни део Србије. Чинио сам, чиним и спреман сам на сваки начин да помогнем делима која доприносе томе.

Триван: Косово је Србија

  • Једини коментар је „Косово је Србија“, било где у свету и на било којој новчаници – каже Триван.

Ивана Жигић

Оставите Коментар