Припадници радикалног албанског покрета „Самоопредјељење“ каменовали су јутрос конвој аутобуса којима су Срби из Косовског Поморавља кренули на предизборни митинг Српске напредне странке (СНС) у Лепосавићу.

Фото: Блиц / РАС Србија, Барикада код Штрпца

Тридесетак аутобуса, у којима су били становници Косовске Каменице, Гњилана, Новог Брда и Косовске Витине, каменовани су у мјесту Лабљане, на путу Гњилане-Грачаница.

– Конвој је заустављен пошто су радикални Албанци блокирали пут – рекао је Срни председник општине Ново Брдо Светислав Ивановић.

Он је додао да је полиција интервенисала и да је организаторима саветовала да конвој преусмере путним правцем Гњилане-Урошевац-Приштина-Лепосавић.

Један аутобус са педесетак Срба успио је да стигне до Грачанице, одакле би конвој од 30-ак аутобуса требало да крене пут Лепосавића.

Фото: Блиц / РАС Србија

У косовској полицији у Грачаници Срни је речено да имају информације да ће присталице „Самоопредјељења“ поставити барикаде и на путном правцу Приштина-Косовска Митровица на излазу из Приштине и у Вучитрну.

Из полиције саветују организаторима да одустану од организованог одласка, да се пропушта по неколико аутобуса, јер полиција није у могућности да обезбеди довољан број патрола.

Фото: Блиц / РАС Србија

Предизборни митинг СНС-а, како је раније најављено, планиран је за 13 часова у Лепосавићу, где би присталицама требало да се обрате директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић и потпредсједници странке Никола Селаковић и Братислав Гашић.

На митигу је требало да говори премијер Србије и председнички кандидат СНС Александар Вучић, али је јуче одустао од тога, јер, како је рекао, „не прихвата уцењивања из Приштине“.

Извор: blic.rs