Косово и Метохија су неотуђиви део државе Србије, колевка српске државности, духовности и културе. Устав Републике Србије јасно дефинише статус јужне српске покрајине, а након нелегалне агресије НАТО на Србију 1999. године, СБ УН је резолуцијом 1244 јасно одредио суверенитет Београда над својом тренутно узурпираном провинцијом.

Садашњи тежак тренутак за Србију, када терористичке институције у Приштини формирају самозвану и нелегалну косовску војску и прете оружаном агресијом преосталим Србима на Космету, очекиван је корак у београдским политичким круговима.

Пројекат независног албанског Косова које би се ујединило са Републиком Албанијим, деловима Црне Горе, БЈРМ и Грчке није од јуче. То је проблематични сценарио и безбедносни ризик по читав европски југоисток. Процес формирања Велике Албаније је дестабилизирајући фактор по регионални и европски мир. На ове очигледно вешто и далекосежно планиране активности Албанаца и западних центара моћи упозоравају многи светски угледни експерти из области геополитике, безбедности и међународног права. Гласови озбиљних стручњака и организација које се баве овом тематиком стижу и са Истока и са Запада. Сви су сложни у процени да је великоалбански пројекат темпирана бомба у срцу Европе која може експлодирати у било којем моменту доносећи несагледиве последице по мир и сигурност стотина милиона Европљана.

Председник Српске деснице Миша Вацић је у недавној емисији „Без цензуре“ на зрењанинској телевизији КТВ изјавио слично, упозоравајући јавност да Косово и Метохија нкада не могу бити ван граница своје матичне државе. Овај вековни српски простор мора поново бити интегрисан у уставно-правни оквир наше земље.

Миша Вацић је нагласио да су Косово и Метохија искључиво били ван састава Србије само у временима страних окупација. Старом Србијом некада су владали османски завојевачи и аустроугарски окупатори, а Велика Албанија егзистирала је вештачки током фашистичке окупације Србије и Југославије у 2. светском рату. Као и у набројаним историјским окупацијама Косова и Метохије, доћи ће крај и савременој узурпацији српске територије!

Јединство српског народа, чврст однос власти према Уставу земље и Повеља УН налазе се у политичком и правном сагласју са српским националним интересима. Уз своје савезнике који чине 2/3 светског становништва, Србија ће пронаћи мудрост и вољу да превазиђе изазове који су постављени пред све наше грађане и институције. Као што смо видели леђа злочиначком фашизму у последњем рату, упорним радом и стрпљењем победнички ћемо видети крај и неофашистичким покушајима комадања наше једине Србије. Борба ће бити тешка, али од Косова и Метохије нећемо одустати, јер одустати од Газиместана једнако је као одустати од Београда или Новог Сада. То се никада неће догодити. Последњи трзаји рањене звери су и најопаснији. Србија то схвата и наставља борбу легитимним средствима до коначне победе. Нема повлачења, нема предаје!

Advertisements