Недавно је откривено да Хашим Тачи, председник самопроглашене републике Kосово заправо има српско порекло, а митрополит црногорско- приморски Амфилохије сада је открио и податак да је Тачи директни потомак једног православног свештеника.
Хашим Тачи је потомак неког свештеника Даниловића, који је рашчињен због тога што се оженио неком другом женом, муслиманком, потурчио се и ево шта се изродило и од њега сада шта се рађа – казао је митрополит гостујући у емисији на ТВ Храм.

Недавно је Мустафа Нанос, новинар и политички аналитичар из Албаније, изнео тврдњу да Албанци са Kосова и Метохије имају српско порекло, што је, логично, изазвало бурне реакције међу њима јер им не прија да чују тако нешто.

Истовремено, Мрдменд Меја, универзитетски професор са Kосова, поделио је на Фејсбуку студију која се бави питањем порекла Албанаца. На основу те студије изгледа да је порекло Албанаца блиско грчком, сицилијанском, влашком, док је више од 60 одсто Албанаца има српске гене, пренели су приштински медији.

Божидар Kљајевић, познати београдски етнолог и историчар, прокоментарисао је ту студију наводећи да је веома реална.

– Албанци којима ово није пријатно да чују треба да се помире са истином. Не знам да ли баш 60 одсто њих има српске гене, али 40 одсто је сигурно. Албанци воде порекло из области која се звала Албана, а налазила се на јужним деловима Kавказа и Kаспијског мора, одатле су дошли у 12. или 13. веку и населили се у јужне делове Епира. После су покушали да пређу у јужну Италију и на Сицилију, па је један део њих успео, а део је враћен. Ти што су остали у Епиру били су део скитачких племена без језика, традиције, ичега, и отишли су на север у албанске планине – објашњава историчар и наставља:

– Долазак Турака тада су прихватили као олакшање и прво су потурчени Срби који су живели на просторима Албаније, било да су православци или католици, а касније су Турци наставили освајања на север и албанизовали су се сви. На просторима северне Албаније имате албанска племена Хоти, Kастрати, Kлименти, Kраснићи, а они сви имају српско порекло, као и племе Гаши, они су чак у роду са Бјелопавлићима и Дуканићима.

-Скендербег је српског порекла, десет колена иза њега су сами Срби. Та анализа је само потврдила да смо један народ са различитим именима. Наш први светац Јован Владимир сахрањен је у Албанији и тај гроб чувају неки честити Албанци. Исто тако су Македонци комплетно пореклом Срби, а ни они данас то неће да признају – објаснио је историчар.

Оставите Коментар