Отворено писмо Љубана Kовачевића, представника Мете за Србију преносимо у целости:

Инстаграм, водећа друштвена мрежа за дељење фотографија и видео садржаја, путем свог партнера Љубана Kовачевића обавештава кориснике у Србији о новим мерама које су предузете како би се сузбило ширење објава које величају злочине велике трагедије која је задесила Србију.

Инстаграм, као платформа која окупља милионе људи широм света, схвата озбиљно своју одговорност у очувању сигурног и позитивног окружења за своје кориснике. У складу с тим, донете су мере нулте толеранције према налозима познатих особа и појединих опозиционих странака који користе своје пратиоце у сврху обмана и слављења злочина који су се задесили 3. и 4. маја у циљу манипулативних протестних сетњи тзв. “Србија против насиља” с циљем сегрегације и дезинформације грађана Србије доводећи у заблуду ширу јавност путем појединих медија блиских опозицији у циљу промовисања личних интереса и прикупљању политичких поена на штету свих грађана и без пијетета према породицама жртава где јер према извештајима невладиних сектора организатори тих протеста су осведочени насилници.

Појављивање таквих објава које промовишу насиље и подстичу на мржњу и патњу, не само да угрожава добробит корисника, већ такође може имати негативан утицај на ширу заједницу. Управо због тога, Инстаграм је одлучио применити строге санкције и суспензије налога који промовишу или подржавају насиље путем својих верификованих профила на овој друштвеној мрежи.

Ове мере имају за циљ очување интегритета Инстаграм платформе, као и заштиту корисника од садржаја који крше смернице заједнице и позивају на насиље. Инстаграм позива своје кориснике у Србији да активно пријаве такве објаве користећи опцију пријаве за неодговарајући садржај, како би заједно створили сигурно и пријатељско окружење.

Инстаграм је одувек придавао велики значај слободи изражавања и креативности својих корисника, али истовремено препознаје потребу за постављањем јасних граница у циљу спречавања ширења садржаја који подстичу на мржњу, поделу и глорификацију злочина. Верујемо да је ово важан корак у правом смеру, како бисмо сви заједно изградили безбедније и хуманије онлине окружење.

Инстаграм ће наставити да надограђује своје алате и технологије како би се откривање и уклањање неодговарајућег садржаја унапредили, чиме се омогућава боља заштита корисника. Уједно, Инстаграм ће наставити да ради у сарадњи с локалним и глобалним партнерима како би се изградио одржив и безбедан дигитални простор за све.

Оставите Коментар