МОК ствара услове за непоштену победу на Олимпијади спортиста из других земаља

Председник Русије Владимир Путин током сусрета са Олимпијцима затражио је од њих опроштај јер држава није успела да их заштити од настале ситуације, изјавивши да је Русија увек подржавала и да ће наставити да подржава идеју чистог спорта.

Олимпијска репрезентација Русија-2018 трпи велике губитке. 111 руских спортиста МОК није пустио на Игре у Пјонгчангу, што је изазвало шок, како код самих олимпијаца, тако и код њихових тренера, код навијача. При томе, челник комисије МОК Валерија Фурнерон цинично је приметила: „Неукључивање на списак позваних не значи обавезно да је спортист нарушавао антидопиншка правила”.

Нису пуштени на Игре лидер руског бијатлона Антон Шипулин, главна нада у скијашким тркама Сергеј Устјугов, најјачи брзи тркачи на леду Денис Јусков и Павел Кулижњиков, један од најјачих на свету у тимским клизачким тркама Виктор Ан, хокејаши Бјелов, Плотњиков, Ничушкин, Науменков, уметнички клизачи Ксенија Столбова и Иван Букин… То је само делић од броја оних који су били спремни не само да наступе, већ и да се реално боре за медаље! „Из мушке екипе код нас 90% имена из списка је одстрањено, нико од лидера неће добити позив. Из женске екипе одстрањено је 80% пријава” – жали се Алексеј Кравцов, председник Савеза клизача Русије.

Ова неоснована и апсурдна одлука још једном демонстрира недоследност изјава МОК о одбацивању спољашњег утицаја на одлуке које он доноси, такође нарушава све фундаменталне норме укључене у Олимпијску повељу, посебно неприхватање дискриминације, уважавање принципа солидарности и поштене игре” – изјавила је Федерација уметничког клизања Русије.

„Хтели су да нас веома испровоцирају на бојкот одлукама Шмита и извршног комитета МОК – убеђен је руски парламентарац Михаил Дегтјарјев. – Схвативши да бојкот нису добили, они су одлучили да делују на језуитски начин – не пуштати лидере с идеалном репутацијом. Ту се осећа политичка уцена, такође стварају се услови за непоштену победу на Олимпијади спортиста из других земаља”.

Међународном олимпијском комитету остало је још само да спортистима из Русије којима је дозвољено да учествују на Зимским олимпијским играма 2018. забрани да говоре на руском, изјавио је сенатор Алексеј Пушков.

Моје лично гледиште је: од путовања на ОИ-2018 сви треба да се одрекну. Тамо нема шта да се ради – сматра депутат Државне думе Виталиј Милонов. – Одлуке МОК-а су најгрубљи политички суд. Памтићемо да је „блажен онај који не иде на савет нечестивих” (један од псалама Давидових).

Колега Милонова Николај Валујев исто тако је категоричан:

„То је изругивање над Русима, усмерено на то да на државном нивоу буде донета одлука да се не иде на Игре-2018. И тада ће Русију лишити наредних Олимпијада. МОК – то је огроман новац, и за сваког постоји компромитујући материјал. Зато и испуњавају захтеве, пре свега политичке.”

„Такви спортисти као, на пример, Виктор Ан, Антон Шипулин или Сергеј Устјугов нису били учесници претреса у оквирима комисије Освалда. Они такође никада нису били умешани у било какве допиншке приче. Па ипак, њихова имена у списку потенцијалних учесника Игара тренутно одсуствују” – потврдио је потпредседник Олимпијског комитета Русије Поздњаков.

Ево и мишљења познатих спортиста, тренера и спортских делатника о одлуци МОК-а да не позове у Пхенчан Шипулина, Устјугова, Ана и друге.

Наталија Бестемјанова: „Нема времена ни за апелације, ни са судове. Испада да што ти боље клижеш, тим пре ће те удаљити? Најодвратније у томе је то што МОК одстрањује спортисте не објашњавајући разлоге. А не знајући разлоге, не може се ићи на суд.”

Алексеј Јагудин: „А странци још говоре да је спорт изван политике! МОК, WADA, сви који су доносили и доносе те одлуке – сви су ништавила који сламају животе најчистијим спортистима, људима који су дали живот и душу за спорт! Кида се срце од новости!”

Ирина Родњина: „Јасно је да је то чисто политичко питање. Јасно је да је МОК сам себе дискредитовао. По мојим схватањима, то је крах идеала олимпизма, које је МОК сам увек пропагирао, којима су сви тежили. Одгурујући, одбацујући нас, Међународни олимпијски комитет сам пре свега трпи колосалне губитке. Већ ни код кога нема сумње каква је то организација.”

Александар Тихонов: „То је безобразлук од стране Међународног олимпијског комитета. То је огромни губитак за олимпијски покрет. Сагласићу се с многима да овде постоји политичка позадина. До тренутка када смо показали своје зубе у Сирији таквог нечег није било. Сада су сви осетили да Русију, ма ко да узме на зуб, неће успети да презалогаји. Онда, дакле, дајте да Русији мало нагадимо у другом. Велики спорт – то је лице сваке државе.”

Сергеј Чепиков, двоструки олимпијски шампион у биатлону: „Одлука МОК-а да не пусти Шипулина била је за мене потпуно неочекивана. Не налазим никаква објашњења такве позиције. Антон је регуларно давао допинг-узорке током многих година. Његово име није помињано ни у каквим списковима Макларена, у узорцима није било ни трагова, ничега. Како је то могуће – узети и савршено неосновано одстранити човека који је плански темпирао своју форму ка Олимпијади и већ је практично тамо одлетео?! Без Антона – то већ није екипа. Ми нећемо имати јаку штафету, а и у индивидуалној конкуренцији такође је тешко на нешто рачунати. МОК је у потпуности одузео снагу нашој екипи.”

Татјана Тарасова, чувени руски тренер уметничког клизања: „Ја бих на месту наших спортиста обукла познату руску униформу и изашла би у њој на церемонију отварања Игара. Нека нас дисквалификују. Зато што такав безобразлук треба некако окончати – Русија је остала без заставе, без химне, са сивом униформом и без спортиста. И ми треба да им се клањамо? Па ко су они?”

Александар Жуљин, тренер у уметничком клизању: „МОК уклања најбоље – Шипулина, Устјугова. У том контексту могу да схватим одстрањивање Столбове… То је ударац испод појаса, ситуација је страшна.”

Дмитриј Губерњијев, телекоментатор: „Руском спорту је кришом нанесен подли подмукао ударац. Управо у моменту када су све седнице САС (CASСпортски арбитражни суд) заказане и до Олимпијских игара практично не остаје времена, они избацују из строја најбоље најпоштеније спортисте земље. Они нису умешани ни у шта. То је учињено специјално да ми не бисмо успели да упутимо апелацију у САС. То фактички значи да се води борба не с допингом у Русији, већ борба с Русијом. И нешто ми говори да овај списак ни издалека није потпун” – изјавио је на својој страници на Instagram.

Јоланда Чен, шампионка света у атлетици, телекоментатор: „МОК је то учинио савршеној форми – одстранио је по једног човека из пара у уметничком клизању. мрска тенденција отклањати не цео пар већ по једног човека. Букин уопште никаквог односа према тој ситуацији нема, он чак на Играма у Сочију није наступио. Они чак у хокеју неколико наших момака нису пустили, знајући колико труда је потребно за окупљање тројки, петорки. Они специјално избацују кључне људе. То је прави садизам. Они би хтели да ми бојкотујемо Игре, али ми нисмо насели на њихове провокације и одлучили смо да наступимо…”

Хари Сувјасалми, генерални секретар Центра спортске етике Финске: „Идиотизам. Не схватам зашто МОК не може да саопшти какве критеријуме примењује. Одстрањени спортисти морају да знају зашто их нису пустили, а остали свет мора да зна зашто су пустили те Русе којима су дозволили да учествују.”

Многи у Русији сада иступају против учешћа на Играма. Као одговор присталице одласка на Олимпијаду говоре да у случају бојкота репрезентацији прети одстрањивање из још неколико олимпијских циклуса. Али, у ствари никакав бојкот Русији већ и не треба. Олимпијски комитет Русије је већ одстрањен од учешћа на играма децембарском одлуком МОК-а, и никаквог учешћа у одлуци поћи или не поћи на Олимпијаду он не може да узме. МОК сам позива на Олимпијаду оне спортисте за које то сматра потребним, по индивидуалним списковима. Кључна реч овде је „позива”. Руским спортистима нико не може да засмета да не допутују, одбацивши позив.

Ко је храбрији – нека директно изјави да не жели да учествује у тој фарски, да учествује у такмичењу од којег су из политичких разлога били одстрањени он или његови пријатељи и другови. Други могу да се позову на повреду, на болест бабе или да просто одћуте.

Русија је већ одстрањена од Олимпијских игара и никакав бојкот не може да обзнани, и стога јој бојкот и није потребан. Све је овог пута у рукама спортиста. Донети одлуку о учешћу или неучествовању морају они сами.

Раjко Буквић

Извор: vidovdan.org