Председник Владе Душко Марковић саопштио је јутрос да су он и председник Црне Горе Мило Ђукановић недавно митрополиту црногорско-приморском Српске православне цркве (СПЦ) Амфилохију понудили обуставу примене Закона о слободи вероисповести до изјашњења Уставног суда и Европског суда за људска права и наставак дијалога, али да је Митрополит, упркос томе, позвао на наставак литија, а СПЦ наставила кршење закона у свакој прилици.

  • Предложили смо обуставу примене Закона о слободи вероисповести до изјашњења Уставног суда и Европског суда за људска права – рекао је премијер Црне Горе Душко Марковић.

Премијер Црне Горе Душко Марковић казао је да су он и председник Црне Горе Мило Ђукановић недавно имали састанак са митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем.

  • Председник Црне Горе и ја смо недавно имали дуг и садржајан састанак са митрополитом Амфилохијем. Предложили смо обуставу примене Закона о слободи вероисповести до изјашњења Уставног суда и Европског суда за људска права – рекао је Марковић.

Марковићева изјава долази после најаве да ће бити обновљене литије у Црној Гори, започете у знак протест због спорног закона који омогућава одузимање имовине Српске православне цркве. Односи црногорске власти и СПЦ поново су заоштрени после недавног рушења манастирског конака у Улцињу и привођења свештеника у Подгорици.

Такође, Епископски савет Митрополије црногорско-приморске саопштио је јуче да је „Влада Црне Горе одустала од дијалога и преговора о спорном Закону о слободи вероисповести“.

Митрополит Амфилохије позвао је народ да не гласа за актуелну власт уколико не повуче спорни Закон о слободи вероисповести.

--

Leave a Reply