Победник недељних избора на Косову Самооопредељење Аљбина Куртија има документ од 100 тачака под називом “Програмски принципи и приоритети покрета Самоопредељење!“ које, како је наведено, уједињују промену тзв. Косова.

Први одељак, односно “Државотворност и друштвено-економски развој“ даје на увид да су два главна приоритета тог покрета државотворност и друштвено-економски развој, односно да се залажу за сувереност државе, економски развој земље и добробит грађана, да државотворност виде као субјективност, демократију, правосуђе и грађанство, а да друштвено-економски развој виде као повећање производних капацитета и што праведнију расподелу богатства у функцији повећања благостања.

  • Основни предуслов реализације овог политичко-економског пројекта остаје суверена република – наглашено је у том документу.

Покрет Самоопредељење се залаже за ограничење Устава тзв. Косова као државе Албанаца и свих грађана тзв. Косова и за повратак националних албанских симбола за “државу“ Косово, пише у тачки 5. одељка “Државотворност“

Већ у наредној тачки наведено је да се Самоопредељење залаже за промену делова Устава Косова који ограничавају суверенитет Косова, укључујући и одбацивање Ахтисаријевог плана који дели територију, институције и културу по етничком кључу, уједно одржавајући у животу међународну владавину над тзв. Косовом.

Они у тачки 7. констатују да уместо да изражава вољу албанског народа за националним уједињењем, Устав самопрокламованог Косова је негира, те да зато сматрају да су чланови 1.1 и 1.3 Устава тзв, Косова међусобно опречни и залажу се за избацивање члана 1.3 који спречава право Косова да се уједини са неком другом државом, односно са Албанијом.

Поштовање права на самоопредељење народа је признавање и прихватање политичке слободе народа, наводе они у тачки 11. одељка “Државотворност“.

Оставите Коментар