ПРЕДСЕДНИК Руске Федерације Владимир Путин похвалио је данас ефикасност руских ПВО система, пише РИА Новости.

– Наши ПВО системи их „крцкају“ као орахе, десетине циљева су уништени – рекао је Путин новинару Павелу Зарубину на каналу Русија 1.

Русија је 24. фебруара покренула специјалну операцију у Украјини. Председник Владимир Путин рекао је да је њен циљ „заштита људи који су били изложени геноциду од стране режима у Кијеву осам година“.

Према руском Министарству одбране, главни задаци прве етапе су већ завршени – борбени потенцијал Украјине је значајно смањен. Главни циљ сада је ослобођење Донбаса.

У том контексту, Сједињене Државе и њихови савезници из НАТО-а настављају да упумпавају оружје у Украјину. Москва је више пута изјављивала да пошиљке наоружања само продужавају сукоб, и да сви транспорти са оружјем постају легитимна мета руских Ваздушно-космичких снага.

У оквиру новог пакета америчке војне помоћи стигли су вишецевни ракетни бацачи ХИМАРС, који могу гађати циљеве на удаљености до 80 километара.

Председник Украјине Владимир Зеленски је раније обећао да неће користити ове системе за гађање руске територије.

Ипак, прес-секретар руског лидера Дмитриј Песков подсетио је да Москва нема поверења у украјинску страну, пошто су и Мински споразуми престали да постоје кривицом Кијева.

Оставите Коментар