Више од милион људи потписало је петицију против одлуке Бориса Џонсона.
Одлука британског премијера Бориса Џонсона да суспендује парламент изазвала је бурне реакције посланика и противника Брегзита без споразума са Европском унијом.
Суспензија парламента изазвала је протесте, као и онлајн петицију коју је потписало више од милион људи.

Из британске владе наводе да петонедељна суспензија током септембра и октобра оставља довољно времена посланицима за дебату о Брегзиту.

Међутим, критичари сматрају да је реч о „недемократском“ покушају онемогућавања посланика да спрече Брегзит без споразума.

Иначе, суспензију парламента у среду је одобрила и британска краљица.

Џонсон је саопштио да жели да се Брегзит спроведе уз договор, али да је спреман и на то да Британија напусти ЕУ без договора.

Велика група демонстранта окупила се у среду увече испред Вестминстера, скандирајући „зауставите пуч“.

Протест је почео испред Парламента, наставио се код Даунинг стрита, а демонстранти су носили пароле против Брегзита и заставе Европске уније.

Новинар ББЦ-ја Ричард Галпин каже да је атмосфера била „мирна и живописна“.

Неколико демонстраната са којима је причао кажу да је ово само почетак и да ће током викенда бити организовано још демонстрација.

Лидер конзервативаца у парламенту Џејкоб Рис Мог изјавио је да је бес јавности „лажан“ и да је потез Џонсона „прави и у складу са уставом“.

„Незадовољни су само они који никада нису желели да напусте Европску унију“, рекао је Мог за ББЦ Радио 4.

Међутим, у међувремену је оставку из протеста поднео лорд Јанг, посланик конзервативаца из Дома лордова – горњег дома парламента.

Kако је навео, одлука о суспензији „ризикује подривање фундаменталне улоге Парламента у круцијалном тренутку наше историје“.

Оставку је поднела из Рут Дејвидсон, лидерка шкотских конзервативаца.

У међувремену је покренута онлајн петиција која од Парламента тражи да парламент не буде суспендован – добила је више од милион потписа за један дан.

На питање компаније за истраживање јавног мњења „Ју Гов“ (Yоу Гов) да ли сматрају да је прихватљиво да влада у том периоду спречава парламент да се састаје, 27 одсто учесника је одговорило да је то прихватљиво, 47 одсто је било против, а 26 одсто је одговорило „не знам“.

Шта кажу политичари?

Већина опозиционих посланика у парламенту, као и многи из владајуће Kонзервативне партије, не желе напуштање ЕУ без споразума.

Они се плаше да би то могло да науди британској привреди, да доведе до раста цена и ограниченог приступа највећем тржишту у Уједињеном Kраљевству.

Министар Мајкло Гав изјавио је за ББЦ да циљ суспензије сигурно није покушај ометања посланика који не желе да Британија без споразума напусти ЕУ.

Kако каже, има доста времена за дебату пре заказаног распуштања парламента 31. октобра.

Бивши лидер торијеваца Филип Хамонд рекао је да је реч о „истински недмократском чину“.

Лидерка Либералних демократа Џо Свинсон каже за ББЦ да је премијер „спреман на то да грађани остану без представника у парламенту, како би прогурао споразум без Брегзита“.

Премијерка Шкотске Никола Старџен изјавила је да посланици морају да се уједине како би зауставили Џонсонов план.

У супротном ће то бити „мрачан дан за британску демократију“, каже Старџон.

 

Шта даље?

Добро питање.

Велика Британија је првобитно требало да напусти Европску унију 29. марта. Након што је парламент одбио споразум о којем се у три наврата преговарало са ЕУ, рок је продужен.

Датум за напуштање ЕУ сада је 31. октобар.

Парламент ће сада опет почети са радом 3. септембра, али ће одмах затим отићи на паузу.

Ако се ствари буду одвијале како премијер Џонсон жели, парламент ће почети са радом 14. октобра, две и по недеље пре него што Уједињено Kраљевство треба да напусти ЕУ.

Међутим, ако посланици изгласају неповерење пре 10. септембра, могло би доћи до општих избора у октобру.

Оставите Коментар