Ова недеља је пресудна за све оне који се баве колекционарством, за све НВО организације али и за пензионере МУП-а који у свом поседу имају некакву значку.

Наиме, измена Уредбе о изгледу, форми и садржини службене значке и службене легитимације донеле су новину којом ће се кажњавати свако ко поседује било какву значку. Поставља се питање да ли ће се кажњавати и МУП који је издао некакву плакету на којој је значка а која се налази у поседу некога од пензионисаних радника МУП-а или неког грађанина који је дао неки допринос МУП-у, јер ако то изостане, то је практично селективна примена Уредбе што представља велики проблем.

Значке НВО, колекционари и плакете које имају у поседу пензионисани радници МУП-а постоје свуда у свету, осим у Северној Кореји. Код нас ће колекционари моћи да поседују и да тргују али и да излажу на сајмовима искључиво предмете који нису никакав вид значке. Пензионисани радници МУП-а морају да се спреме и на то да ће држави плаћати велике казне уколико имају негде у стану плакету. Значи, није кажњиво само ношење значака, или нечега што има визуелни идентитет исте, него и поседовање.

НВО сектор нема проблем са тим да се престане са израдом чланских значака. Ми нисмо ни у целости против Уредбе, јер наше значке, ни једне НВО не личе на значке полиције која је јасно и прецизно описана у Уредби, поред тога код нас на значкама нигде не пише „Полиција“, али има проблем са чињеницом да ће досадашње значке које су издате људима у разним професијама, а који су подржавали рад тих патриотских НВО, доктори, академици, професори, наставници, ватрогасци, полицајци и други, бити одузимане, а они који их поседују лишавани слободе, иако до сада нису имали проблеме са законом.

Да ће свако ко поседује значку, члан НВО, колекционар, пензионисани радник МУП-а, бити ухапшен, најавио је високи представник полиције у јутарњем програму телевизије Хаппy која има националну фреквенцију, у суботу 19.12.2020. године. Предлагачи спорне, неуставне Уредбе, правдају се тиме да је много кривичних дела извршено коришћењем појединих значака, али не наводе колико је то на годишњем нивоу, јер је тај број годишње испод 10, док је злоупотреба правих полицијских значака на много већем и вишем нивоу, годишње и преко 300 кривичних дела. Даље, правдају се тиме да је са значком НВО могуће извршити кривично дело те се превентивно одузима а онај у чијем је поседу пронађена кажњава се. Ако узмемо пример да је највише кривичних дела убиства извршено из црног аудија, да ли ће МУП ускоро почети да одузима све црне аудије?

Такође, поставља се питање да ли ће се прећутно дозволити ИПА да издаје значке, јер полицајце уче да је и њихова значка службена легитимација. Ми немамо ништа против ИПА организације, она је регистрована као НВО, идентично као и наше организације. Они чак имају и озбиљне униформе, беретке. Исто тако, шта ће се догађати са страним држављанима који долазе у Србију, или су у транзиту, а чланови су страних НВО које поседују значке, да ли ће и они бити хапшени? Да ли ће бити хапшене филмске екипе које снимају филм па имају некакав детаљ, значку или возило и где ће да изнајме то сада када је то све забрањено?

Шта је следеће за забрану и одузимање, питамо се? Возила можда јер и она могу да се користе за извршавање кривичних дела. Блокчиће и роковнике које је неко добио од полиције или неког од синдиката или НВО?

Лов на чланове НВО, колекционаре и пензионере МУП-а које је полиција највила преко свог човека из полиције, јавно, на националној фреквенцији забринуо је све, па и многе стране организације које су нам упутиле писма подршке али и високе представнике ЕУ који ће се укључити у ову причу.

Центар за безбедност, истраге и одбрану ДБА заједно са још 14 НВО цивилног сектора безбедности међу којима је и једно Удружење Колекционара, покушавао је више пута да закаже састанак са представницима МУП-а, али све је прошло безуспешно. До сада смо имали контакт са председницима Одбора за одбрану и унутрашње послове и Одбора за уставна питања и законодавство којима смо објаснили да усвајањем оваквих Уредби никако не идемо ка ЕУ, него ка Северној Кореји. Њима се и захваљујемо, као и председнику Српске Деснице Миши Вацићу који је подржао нашу борбу како би спречили самовлашће одређених структура у МУП-у који, чини се, желе да науде и новом министру и целокупној влади.

Центар за безбедност, истраге и одбрану ДБА

Оставите Коментар