Из државне касе одобрено је око 27 милиона динара за санацију српског војничког гробља Зејтинлик у Солуну, које је последњи пут озбиљно реконструисано још педесетих година прошлог века. Планирано је да сви радови буду завршени до 5. септембра, када се обележава стогодишњица завршетка Првог светског рата.

Фото И. Маринковић

Како објашњава Негован Станковић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, пројекат санације Зејтинлика урадио је Републички завод за заштиту споменика културе.

– Радови у Солуну су неопходни и морали смо да тражимо додатна средства – каже Станковић. – На спомен-капели су 2006. године очишћене камене фасаде од лишајева и исољавања, окречена је унутрашњост крипте, али није санирана влага и нису затворене пукотине. Током 2014. реконструисан је горњи плато костурнице, али су се појавила нова оштећења. Имајући у виду да су до сада извођене само парцијалне интервенције, неопходно је да се српско војничко гробље у Солуну озбиљније обнови.

Станковић наглашава да ће током фебруара бити завршена процедура јавне набавке, а радови би могли, уз надзор Републичког завода за заштиту споменика културе, да почну већ у марту. Њима ће бити обухваћени санација крипте, санација горњег и доњег платоа, извођење ваздушне изолације, хидроизолација, као и демонтажа стакла, застакљивање, набавка и постављање клупа и тротоара.

– Формирана је комисија од стране нашег дипломатско-конзуларног представништва у Грчкој – каже Станковић. – Поступак је по грчким прописима нешто другачији него код нас, што омогућава бржи завршетак административне процедуре и почетак радова већ у марту.

Влада је, поред 27 милиона динара за санацију Зејтинлика, одобрила и 625.000 за надзор радова.

– Осим за Зејтинлик, Влада је одборила још 5,8 милиона динара за санацију војничког гробља 1912-1919. у Софији у Бугарској – истиче наш саговорник. – Пројекат је урадио Покрајински завод за заштиту споменика културе Петроварадин у сарадњи са колегама из Ваљева. Из касе Министарства за рад биће издвојен новац и за постављање спомен-плоча у Маутхаузену и Гузену у Аустрији.

Станковић објашњава да је већина српских меморијала у добром стању пошто се сваке године за њихово одржавање издваја око 50 милиона динара. Од те суме 40 милиона иде за споменике и гробља у Србији, а остатак на редовно одржавање меморијала у иностранству.

ВЕНАЦ НА СПОМЕНИК ХЕРОЈИМА

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић положила је јуче венац на Српско војничко гробље у Софији и поручила да Србија не заборавља хероје који су за слободу дали своје животе. Михајловићева је, на крају једнодневне званичне посете Бугарској, на гробљу на којем почивају српски војници погинули или умрли у заробљеништву у Бугарској у периоду 1912-1919. године, положила венац на којем пише „Србија не заборавља своје хероје“.

Извор: novosti.rs