Kако криза око корона вируса буде попуштала, тако ће кренути, у сусрет изборима у Србији, нова офанзива око статуса Kосова и Метохије, а режим у Црној Гори ће активно у томе учествовати, сазнаје Борба из доброобавијештених извора.

Јасно је да ће, ЕУ, која је у фази распадања, након лоших потеза које су вукли за ових мјесец дана, покушати да скрене пажњу са њене нефункционалности на терен рјешавања статуса KиМ.

Ту и режим у Подгорици види идеалну прилику да фокус интересовања у периоду након попуштања мјера због корона вируса, пребаци на тај терен.

У том контексту је и ничим изазвано оглашавање предсједника Црне Горе Мила Ђукановића и његов разговор са Мирославом Лајчаком, специјалним представником ЕУ за дијалог између Београда и Приштине.

Ђукановић на тај начин, преко леђа Србије, покушава да се врати поново у игру на међународном плану, одакле је у задње вријеме миљама удаљен. Зато и не чуди његова изкава да “Црна Гора наставља да буде конструктиван фактор и подржаће дијалог и пуну мисију специјалног представника Мирослава Лајчака”.

Значи, Ђукановић се унапријед ставља у службу међународне заједнице, поручујући им да је спреман да без поговора прихвати све њихове идеје, а очигледно на уштрб Србије. Јер, какве везе сада, у овом моменту има Ђукановић са KиМ, осим, ако не игра по ЕУ нотама, само да би опстао на власти.

Јасан је план да се политичко жариште поново отвори на Kосову и Метохији, како би и ЕУ и Ђукановић скренули пажњу са тешке економске кризе која слиједи. Наметањем тог питања, иако то никакве везе да Црном Гором нема, жели се наметнути нова политичка игра у самој Црној Гори и наметнути тема, само да се скрене фокус јавности са економске кризе.

Оставите Коментар