Трампов специјалац за Балкан, како зову овог америчког дипломату, уместо у Скопљу функцију амбасадора обављаће у Сарајеву.

Фото: D. Goll / Танјуг Његов долазак у Сарајево појачаће амерички утицај на Балкану

Како “Блиц” незванично сазнаје из дипломатских кругова у Београду, амерички званичник Брајан Хојт Ји биће постављен за амбасадора САД у Босни и Херцеговини, а не у Македонији, како је раније најављено из Стејт департмента.

“Блицу” је речено да такве гласине већ неко време круже и међу америчким и македонским дипломатским круговима, а наш извор лично је чуо у Скопљу за могућу промену плана Вашингтона.

Ипак, засад је све у домену спекулација и још није извесно хоће ли Хојт Ји заиста постати следећи амерички амбасадор у Сарајеву.

Мандат актуелног америчког амбасадора у Скопљу траје до лета, па ће до тада и званично бити познато где ће се Хојт Ји настанити.

У случају да високи званичник Стејт департмента заиста постане амбасадор у Босни и Херцеговини, то ће имати далеко већег утицаја на односе са Србијом због релације Београд-Бањалука.

Сам лидер Републике Српске Милорад Додик назвао је прошле недеље америчког званичника “олупином бивше америчке администрације која води антисрпску политику”.

– Та политика је била софистицирана и умотана, али ја верујем да је његово време прошло – рекао је Додик за Хојт Јиа.

Управо такав Додиков став према Хојт Јиу могао би и Србији донети проблеме уколико актуелни заменик помоћника америчког државног секретара добије амбасадорски мандат у Сарајеву.

Брајан Хојт Ји показао се као веома тврд преговарач, али и човек који нема проблем да изнесе непријатне поруке које неки виши званичници америчке администрације заобилазе. Хојтово ангажовање на месту амбасадора у Македонији (или БиХ) само је наставак његовог деловања на Балкану, где је присутан још од распада СФРЈ и Дејтонског споразума.

Иако тренутно обавља функцију заменика помоћника државног секретара за Европу и европске послове, Јиу амбасадорски посао није непознат с обзиром на то да је функцију заменика шефа мисије обављао у Хрватској од 2010. до 2013. године. Његов долазак, по свему судећи, појачаће амерички утицај на Балкану.

„Савети“ Београду

Подсетимо, Ји се недавно није либио да Србији “подели пацке” због “седења на две столице” алудирајући на односе са Русијом, што је изазвало велику буру у домаћој јавности. Званичник америчке администрације је и у прошлонедељном интервјуу за Н1 рекао да Србија има могућност да убрза процес ка ЕУ и да је на њој одлука на којој столици жели да седи. Како је навео, Београд мора “још јасније да показује партнерима у ЕУ да се 100 одсто креће ка чланству“.

Извор: blic.rs