Од јануара 2020. године је АНБ започела интензивно креирати и слати невјеродостојне често и лажне информације/податке о појединцима и организацијама класификујући их, да угрожавају односно да раде против државе и државности Црне Горе и против НАТО-а.

Експерти сматрају, да се ради о најобичнијим подметањима, лажима, које су посредоване у сигурносно-обавјештајни систем НАТО-а, али и партнерским сигурносно-обавјештајним агенцијама са намјером да се нанесе штета појединцима и организацијама, а заштити режим предсједника Црне Горе Мила Ђукановића (ДПС), стоји у анализи Међународног института IFIMES.

Међународни институт за блискоисточне и балканске студије (IFIMES) из Љубљане, Словенија, редовно анализира догађаје на Блиском истоку и Балкану.

Међународни институт IFIMES поводом избијања пандемије вируса COVID-19 анализира сигурносно-обавјештајно-дјеловање за вријеме трајања пандемије.

У опсежној анализи, чије најзанимљивије дјелове наводимо, овај Институт се посбено осврнуо на рад црногорске тајне службе – АНБ. У извјештају се каже:

Инфицирање сигурносно-обавјештајних система – случај АНБ

У дјеловању тајних служби присутна је пракса употребе обавјештајних података у облику вируса како би се инфицирали сигурносно-обавјештајни системи на начин да служе интересима оних који продуцирају обавјештајни вирус.

У региону Балкана најилустративнији примјер за обавјештајно инфицирање је Агенција за националну безбједност (АНБ) Црне Горе, која интензивно дјелује на инфицирању сигурносно-обавјештајног система НАТО-а. То се интензивирало почетком одржавања масовних литија и молебана у организацији Митрополије Црногорско-Приморске Српске православне цркве (СПЦ) због доношења спорног Закон о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница у Црној Гори 27. децембра 2019.године.

Од јануара 2020. године је АНБ започела интензивно креирати и слати невјеродостојне често и лажне информације/податке о појединцима и организацијама класификујући их, да угрожавају односно да раде против државе и државности Црне Горе и против НАТО-а. Експерти сматрају, да се ради о најобичнијим подметањима, лажима, које су посредоване у сигурносно-обавјештајни систем НАТО-а, али и партнерским сигурносно-обавјештајним агенцијама са намјером да се нанесе штета појединцима и организацијама, а заштити режим предсједника Црне Горе Мила Ђукановића (ДПС).

За познаваоце прилика у Црној Гори је јасно, да се ради о обичним лажима и подметањима АНБ, јер режим Мила Ђукановића добро зна да би повлачењем спорног Закона о слободи вјероисповијести престала сва масовна окупљања и наводна угрожавања државе Црне Горе и НАТО-а, којег Ђукановић овога пута злоупотребљава за личне интересе опстанка на власти.

Због тога НАТО мора обратити већу пажњу на провјеру и класификацију свих обавјештајних података, који долазе из Црне Горе и упозорити режим да не злоупотребљава чланство у НАТО-у, јер нико не напада нити угрожава Црну Гору и НАТО. Режим Мила Ђукановића, који је већ 31 годину на власти, је уплашен протестима грађана на којима се окупља чак 1/3 свих грађана Црне Горе из различитих етничких заједница.

Здравствени систем Црне Горе није спреман суочити са пандемијом COVID-19

Поједине сигурносно-обавјештајне агенције из региона односно њихови поједини припадници су укључени у коруптивно-криминалну мрежу Мила Ђукановића и незаконито раде за Ђукановићеве интересе што захтјева већи надзор над њиховим радом и санкционирање у матичним земљама.

Црна Гора је током пандемијске кризе проузрокованом вирусом COVID-19 у почетку прикривала податке о обољелима/зараженима, једно вријеме себе је представљала као једну од ријетких земаља, која нема обољелих односно заражених вирусом COVID-19 што није одговарало реалном стању. Касније се показало, да Црна Гора према званичним подацима има исти број обољелих као Косово* (око 100), а Косово* има скоро четири пута више становника и далеко бројнију дијаспору, која је значајним дијелом настањена и у Италији.

Црна Гора је стварајући лажни амбијент, да није жариште пандемије проузроковане вирусом COVID-19 чак лансирала лажне контраобавјештајне информације, да је Република Србија отуђила/конфисковала три црногорска респиратора, како би поновно скренула пажњу са пандемије и њених посљедица проузроковане вирусом COVID-19, јер се показује да се здравствени систем Црне Горе није спреман суочити са пандемијом COVID-19 и покушава је искористити у политичке сврхе.

Аналитичари сматрају, да је Црној Гори потребно помоћи у суочавању са пандемијом проузрокованом вирусом COVID-19, јер њено неодговарајуће реаговање на висок интензитет пандемије може проузроковати велики број људских жртава. Ипак, најјачи вирус, којим је већ три деценије заражена Црна Гора је вирус криминала и корупције, који је капиларно присутан и инфициран у свим сегментима друштва, а његов носилац је владајућа Демократска партија социјалиста (ДПС) и њен челник Мило Ђукановић.

Могло би се навести још низ примјера обавјештајног дјеловања АНБ као што је било субверзивно дјеловање Црне Горе, поводом иницијативе за успостављање тзв. мини Шенгена, према Србији и њеном предсједнику Александру Вучићу (СНС), али и прије неколико дана када је режим црногорског предсједника Мила Ђукановића и режим албанског премијера Едија Раме (ПС) заједно са предсједником Косова* Хашимом Тачијем (ПДК) учествовао у рушењу легалне Владе Косова* на челу са премијером Албином Куртијем (ЛВВ). Такође, режим Ђукановића почео је са јавном објавом имена особа за које постоји ризик од заразе проузроковане вирусом COVID-19, што особе, које се налазе у (само)изолацији стигматизује чак и криминализује те се тиме крше њихова темељна уставом загарантирана права.

Аналитичари сматрају, да је Агенција за националну безбједност (АНБ) Црне Горе типичан примјер каква не треба бити једна модерна сигурносно-обавјештајна агенција, која је ослонац вишедеценијског режима и политичко-криминалних структура.

АНБ је легло и расадник кадрова за одржавање режима Ђукановића, а то потврђује и чињеница да је актуелни предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић (ДПС), био директор Агенције за националну безбједност (АНБ). Забрињава чињеница, да АНБ непрестано креира и пласира измишљене информације у сигурносно-обавјештајни систем НАТО-а о наводним опасностима, а институције државе Црне Горе проводе дипломатско-обавјештајне активности према појединцима и организацијама.

Кључни циљ дјеловања АНБ је ДА осигура опстанак на власти режима Мила Ђукановића, који још увијек одржава добре односе са Русијом, успркос вербалним јавно изнесеним оптужбама које се упућује према Русији. Аналитичари сматрају, да уколико је Мило Ђукановић симбол НАТО вриједности у региону онда не изненађују резултати обављених истраживања у државама Западног Балкана, који показују да је повјерење и углед у НАТО-а несумњиво у сталном паду и због тога НАТО мора изразити забринутост.

Аналитичари сматрају, да тежину епидемијске ситуације у Црној Гори потврђују и званични подаци, да се Црна Гора 26. марта 2020. године званично обратила НАТО/ЕАПЦ за међународну помоћ са захтјевом за помоћ (Монтенегро реqуестс интернатионал ассистанце ин тхеир респонсе то COVID-19) у којем се између осталога тражи мобилна болница са 1.000 болесничких кревета и са потражњом чак за 5.688.353 хируршких маски, пише у анализи IFIMES-а.

Leave a Reply