РУСИЈА и Србија у наредних пола године, колико је продужен уговор о испорукама гаса, могу на миру и конструктивно да усагласе даље услове за испоруку овог енергента, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

– Јуче је одржан детаљан, конструктивни и пријатељски разговор са председником Вучићем. За наше српске пријатеље главно питање је било продужење на пола године актуелног уговора о гасу. У њему је фиксирана формула израчунавања цене. Знамо да у дугорочним уговорима формирање цене иде по формули која се заснива на цени нафте и нафтних деривата, и наравно, она се суштински разликује од начина формирања цене на спот тржиштима – навео је Песков.

Како је додао, Србија ће у наредних шест месеци добијати гас по изузтетно повољној цени за природни гас, што ће јој омогућити да превазиђе зимски период.

– А за то време ће привредни субјекти на миру и конструктивно, како је јуче рекао председник, усагласити наставак уговора – рекао је Песков.

Он је додао да је руски председник прихватио позив да посети Србију наредне године и да ће време посете бити усаглашено дипломатским каналима.

Подсетимо, у Сочију је јуче одржан 19. по реду сусрет двојице председника. Вучић је после састанка рекао да ће Србија у наредних шест месеци плаћати гас по истој цени као и до сада – 270 долара и да је договор постигнут са руском страном спас за Србију, јер нећемо имати проблема ни са гасом, нити са струјом, али ни са грејањем и свеукупним снабдевањем.

Оставите Коментар