Масовни протести, крађе и провале очекују се због високе инфлације и несташице енергената. Први велики протест одржан у Чешкој, а на њему је 100.000 људи тражило излазак земље из ЕУ и НАТО и укидање санкција Руси. Слично се очекује у Немачкој, Француској, Британији…

Европи прете жестоки нереди ове јесени због последица рата у Украјини, упозоравају западни медији. Због високе инфлације и несташице енергената очекују се масовни протести, крађе и провале, упркос томе што европске владе огромним пакетима помоћи грађанима и привреди покушавају да умање последице кризе. Први велики протест већ је одржан током викенда у Чешкој, где су демонстранти тражили излазак земље из ЕУ и НАТО и укидање санкција Русији, а слични се очекују и у Британији, Немачкој, Холандији, Швајцарској, Француској…

Kритична ситуација

Агенција Блумберг, позивајући се на податке организације за аналитику Вериск Мејплкрофт, упозорава да се од 198 држава света у којима се прати индекс грађанских немира, чак 101 суочава са повећаним ризиком од нереда. Kако је објављено, међу онима са високим и екстремно високим ризиком од грађанских немира јесу и земље Европе.

– Kад се више од 80 одсто земаља света суочава са инфлацијом већом од шест одсто, социоекономски ризици су на критичном нивоу. Европске земље су међу онима високог и екстремно високог ризика, а очекује се да се у наредних шест месеци ситуација погорша – преноси Блумберг речи аналитичара Вериск Мејплкрофта.

Први од десетина очекиваних протеста у Европи одржан је у суботу у Чешкој. Најмање 100.000 људи изашло је на улице, захтевајући да влада заузме неутрални војни став према рату у Украјини, изађе из НАТО и ЕУ и укине санкције Русији.

– Циљ демонстрација јесте захтев за променама и решење проблема огромних цена енергената, нарочито струје и гаса, које ће ове јесени уништити нашу економију – рекао је један од организатора протеста, којег су подржале партије и левице и деснице.

Сличан или још гори сценарио предвиђа се и у другим земљама Европе. Британски медији објавили су да се полиција у тој земљи спрема за талас насиља ове јесени и зиме. Наиме, свакој шестој фабрици у тој држави прети катанац, а пабови су већ почели да се затварају јер се људи одричу дружења, будући да не могу да плате ни основне потрепштине.

„Снаге реда упозоравају да се земља суочава са грађанским немирима због економске кризе и финансијске несигурности. Осим тога, полиција предвиђа масовне крађе по продавницама, провале, крађе кола, као и онлајн преваре и уцене. Већи број деце могао би да постане жртва нарко-банди, а жене би могле да се суоче са сексуалном експлоатацијом“, преносе британски медији упозорења полиције.

Џабе пакети помоћи

И „Њујорк тајмс“ предвиђа масовне демонстрације и нереде у Европи и истиче да су они неминовни упркос томе што владе на Старом континенту одобравају велике пакете помоћи грађанима и привреди како би пребродили актуелну кризу због рата у Украјини.

„Владе у Европи, која покушава да се ослободи зависности од руских енергената, суочене са првим масовним протестима, утркују се да што пре усвоје мере помоћи пре јесени и зиме. Министри енергетике ЕУ планирају хитан састанак ове недеље, а три земље су већ овог викенда усвојиле пакете помоћи“, пише „Њујорк тајмс“.

Тај лист подсећа да су мере засад усвојиле Немачка, Шведска и Француска, у нади да ће спречити немире и политичку нестабилност.

„Немачка је за пакет помоћи издвојила 65 милијарди евра, Шведска 23 милијарде, а Француска 26 милијарди евра. То је намењено грађанима и привреди због растућих цена енергената и инфлације. Упркос томе, протести се и даље очекују, будући да грађани страхују да неће успети да плате рачуне за струју“, наводи амерички дневник.

Гас поскупео због ‘Северног тока’, кошта 2.835 долара

Цена гаса у Европи порасла је јуче за 30 одсто, на 2.853 долара за 1.000 кубних метара, након што је снабдевање гасоводом „Северни ток 1“ потпуно обустављено. Kремљ је најавио да ће технички проблеми због којих је гасовод затворен бити уклоњени након што Запад укине санкције Русији. Kако је саопштено, „Гаспром“ није крив због тога што Европљани одбијају да ремонтују своју опрему инсталирану на гасоводу.

Стога стручњаци предвиђају да ће цена гаса наставити да расте наредних дана.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар