Снаге руске Црноморске флоте и авиони из Јужне војне области Русије увежбавају заједничко деловање током планираних маневара НАТО „Морски поветарац“. Ово је саопштила кацеларија за медије руске флоте.

– Током вежби, ратни бродови Црноморске флоте увежбаваће интеракције са ваздухопловством које укључују системе извиђања и напада у циљу одбране виталне инфраструктуре на обалама Крима и мере којима би се супротставили замишљеним непријатељским морнаричким групама на води – наводи се у саопштењу ове службе преноси ТАСС.

– У различитим фазама вежби, авиони и морнаричке групе наизменично ће мењати улоге савезничких или непријатељских снага да би се обезбедило двострано начело остваривања задатака из ове борбене обуке – прецизира се у саопштењу.

Бродови НАТО-а тренутно учествују у вежбама под називом „Морски поветарац 2019“ које су званично почеле 1. јула у западном делу Црног мора, а према подацима украјинске амбасаде у САД, у њима учествује више од 3.000 војника из 19 земаља, укључујући САД, Велику Британију и Украјину.

САД играју главну улогу у припреми и извршењу сценарија вежбе која ће трајати до 12. јула.

Оставите Коментар