Украјинци су у среду окачили државне заставе и интонирали химну.

Они су то радили како би показали јединство у јеку страха од руске инвазије за коју су западне силе рекле да би могла бити неизбежна.

Жуто-плаве заставе истакнуте су на школама, болницама и многим радњама на „Дан јединства“, нови празник који је ове недеље увео председник Володимир Зеленскиј након што је Русија нагомилала војску поред украјинских граница.

Русија је порекла да ће напасти, али је упозорила је да би могла предузети неодређене „војно-техничке акције“ не буду ли испуњени њени сигурносни захтеви, укључујући ограничење НАТО-а.

На главној улици Хрешчатик у средишту Кијева, гдје су заставама украшени владине канцеларије, за многе је обичан дан.

„Нормалан је дан, а те заставе овде су с разлогом, да покажу како се никога не бојимо. Нису нас застрашили“, рекао је Микола, који држи мали штанд с кавом.

Из звучника на локалној владиној канцеларији у главном граду Кијеву одјекују родољубиве песме, а на владиним Yоутубе каналима емитују се говори и подсећа на украјинску државност.

Зеленскиј је у телевизијском обраћању рекао да су Украјинци уједињени око заједничке жеље „да живе у миру, сретно, у породици са децом с родитељима“.

„Нико не може волети наш дом као ми. И само ми, заједно, можемо штитити свој дом“, рекао је.

„Ту смо и остајемо“

Зеленскиј, и сам активни корисник друштвених мрежа, позвао је Украјинце да објављују слике и видеозаписе с украјинском заставом те да додају хешхтагове.

На Инстаграму корисници објављују фотографије под хаштагом #УнитyДаy.

Зеленскиј је дуго говорио да, премда верује да Русија прети нападом на његову земљу, западни савезници прецењују вероватноћу непосредне инвазије, одговарајући на напоре Москве да застраши Украјину и посеје панику.

Михајло Подољак, савјетник у Зеленскијевом уреду, рекао је овај тједан да је предсједник одабрао 16. вељаче као домољубни празник дјеломично иронично, као одговор на медијска извјешћа да би се инвазија могла догодити у сриједу.

У уторак је руско министарство обране приопћило како након вјежби враћа дио војника у њихове базе. Сједињене Државе и њихови савезници рекли су да досад нису потврдили тај потез. Амерички предсједник Јое Биден рекао је да је више од 150.000 руских војника тренутно распоређено у близини Украјине.

Неколико сати након руске објаве, Украјина је рекла да су интернетске мреже њезина министарства обране и двије банке под кибернетичким нападом. Иако Кијев није рекао тко стоји иза инцидента, у приопћењу се сугерира да упире прстом у Русију.

„Сви нас желе уплашити, а ми смо ту и остајемо“, рекла је Лудмила, умировљеница, која на реверу капута носи малу украјинску заставу.

Оставите Коментар