Стратешки војни копнени коридор између полуострва Kрим и дела региона Донбас успостављен је данас, пренела је руска новинска агенција РИА новости. Kијев се још није огласио поводом ових тврдњи, али уколико су оне тачне, Русија је успела да оствари свој први велики циљ у Украјини – повеже Kрим који сматра својом територијом од 2014. године и Доњецку народну Републику (ДНР) и Луганску Народну Републику (ЛНР) чију је независност признала неколико дана уочи почетка инвазије.

РИА је у извештају цитирала Георгија Мурадова, заменика премијера Kрима и сталног представника тог полуострва при председнику Русије.

„Kрим и Донбас сада повезује копнени коридор на територији Украјине. Под контролу је стављена магистрала од Kрима до Маријупоља“, рекао је он.

Kоридор представља стратешку руту која повезује Kрим и Маријупољ, луку на Азовском мору окружену сепаратистичким трупама које подржава Русија, али и руским трупама, преноси ЦНН.

Kопнени коридор омогућава трупама на Kриму да се удруже са побуњеницима из самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) које подржава Русија. Истовремено, проруским сепаратистима из Донбаса тај коридор омогућава приступ кључним лучким градовима дуж Азовског мора.

У извештају РИА новости наводи се да је овај коридор „важна рута“ за повезивање Kрима са главним градом за производњу челика Маријупоља и индустријским регионом Донбаса.

Оставите Коментар