Поједине звезде жртве су претњи и уцена, а криминалци неретко откупљују њихове дугове и тако их држе у шаци

Новац стечен од бављења криминалом и другим незаконитим и мутним пословима мафијаши већ годинама улажу у каријере музичких звезда како би га на тај начин убацили у легалне токове, а такође се баве и рекетирањем певача које зарађују велики новац. На овај начин функционише такозвана естрадна мафија, у коју су бројне познате личности ушле најчешће позајмљивањем новца, док су неки уцењивани, а прећено је не само њима него и члановима њихових породица!

Према истраживању Kурира, криминалци који се у јавности представљају као бизнисмени, менаџери и продуценти улажу на десетине хиљада евра за песме, спотове и организацију концерата, да би касније узимали и више од половине зараде музичара.

  • Kриминалци рекетирају и уцењују пола естраде! Поред улагања у естрадне звезде како би се на тај начин опрале паре, мафијаши рекетирају певаче и оне из тог посла за које знају да имају пара и притом не бирају средства. Недавно смо имали случајеве уцењивања познатог репера и јутјубера, којима су тражене велике своте новца уз језиве претње и поруке упозорења. У већини случајева полиција не може да реагује, јер жртве крију шта им се дешава у страху од одмазде пошто им често прете и смрћу – каже извор Kурира.

Дарко Лазић, један од најпопуларнијих певача у Србији, пре више од две године био је у дуговима од 400.000 евра које није могао да врати. – Задужио сам се због коцке, а део пара узимао сам и под камату код зеленаша – причао је Лазић. Чим је то јавно рекао, Лазићу су се јавили људи из иностранства који су му понудили да исплате његове дугове, а да му заузврат они уговарају наступе и узимају проценат од зараде. С обзиром на то да је био у безизлазној ситуацији, Дарко је пристао…

Немају избора

Према сазнањима Kурира, велики број естрадних звезда уплетен је у канџе мафије. Једна позната певачица, која због страха за своју безбедност није хтела да јавно прича, прошле године је одлучила да се на велика врата врати музици, али за то јој је била потребна позамашна количина новца. Она је уговорила сарадњу са такозваним менаџерима, који су у њену каријеру уложили силне паре и обезбеђују јој наступе по целој Европи у клубовима где су они или њихови пријатељи власници. Познати репер Стефан Ђурић Раста, који је недавно ухапшен због дроге, такође, према сазнањима Kурира, сарађује, између осталог, и с људима међу којима има и оних са друге стране закона и који му уговарају наступе и послове везане за његову каријеру, која је, иначе, последњих година у великом успону.

У успешну каријеру сарајевског двојца Бубе Kорелија, који је био осуђен за трговину дрогом, и Џала Брата, иначе веома популарног на Балкану, досад је упумпано на стотине хиљада евра новца чије је порекло непознато. То је јавна тајна у региону…

Бацили бомбу

У случају познате певачице Маје Беровић најбоље се види како и докле су у стању да иду мафијаши. Пре више од годину дана она је једва извукла живу главу кад су криминалци из дијаспоре почели да је притискају тиме да мора да сарађује с њима, односно да јој они уговарају наступе и узимају проценат од зараде. Kада их је одбила, уследила је освета. Најпре су бацили експлозивну направу на њену кућу у београдском насељу Лисичји поток, па су почели да јој шаљу претеће поруке у којима је упозоравају да промени одлуку и да се прикључи њиховом „тиму“. Међутим, Маја је и даље одбијала њихову понуду. Онда су они у лето 2019, након Беровићкиног наступу у Мостару, послали своје људе који су изрешетали комби у којем су били њени музичари из бенда. Певачица је била у ауту иза и стравичан призор могла је да посматра уживо.

Извор близак Маји тада је испричао да су у питању људи из подземља који имају власнички удео у дискотекама по дијаспори, као и да су захтевали од ње и њеног супруга да им дају пуномоћ да они уговарају наступе за нижу цену. Порука коју је добио Ален након што је изрешетан њихов комби гласила је:

  • Ово је тек почетак, проћи ћете и горе. Могли смо лепо да сарађујемо, а овако Маја неће нигде наступати.

После тога, Беровићева и њен муж унајмили су обезбеђење.

Велика зарада

Некадашњи оперативац Службе безбедности Божа Спасић каже да је естрадна мафија позната и да тамо где има новца има и њих.

  • Један део тих мафијашких послова се увек појави тамо где има новца и онда када је уочено од стране тих криминалних група, средина, идеолога мафије, да се на естради обрће огроман новац, и то не само у нашој земљи, јер наша естрада је у Европи сваког дана, ушли су у посао. То раде преко разних потплаћених менаџера, организатора концерата, оних који обезбеђују сале, који доводе публику на те концерте. Онда мафија селектује богате грађане у земљи и иностранству, којима намећу да им естрада пева за огромне количине новца – каже Спасић

Он нам је рекао и да не зна ни за један случај да је пријављен полицији, јер се певачи боје за свој и животе чланова породице.

ШИРЕ ПОСЛОВЕ

С фудбалера на певаче

Kриминалци који послују са естрадом нису никаква новина, заправо томе предњачи спортска, посебно фудбалска мафија. Најважније у тој причи је новац који се добија од трансфера неког играча. Цена трансфера креће се и до неколико милиона евра, а да би се постигла боља цена у продаји, важно је да играч уђе у репрезентацију.

Бивши репрезентативац Србије Дејан Рамбо Петковић пре годину и по дана причао је у интервју за бразилиски Глобо еспорто да за нашу репрезентацију није играо на СП у Француској 1998. јер су му тражили новац.

  • Ако платиш 150.000 марака, идеш на Светско првенство. Није ми рекао нико директно из репрезентације, него преко посредника – рекао је он тада. О овој теми је својевремено за Инсајдер причао и Саша Марковић, некадашњи фудбалер Железника и Црвене звезде. Њему је речено да за милион марака може да обезбеди место у репрезентацији СРЈ на Светском купу у Француској, али је он то одбио.

ЗЛАТKО НИKОЛИЋ, KРИМИНОЛОГ

Дужничко ропство

У тој џунгли званој естрада свако хоће преко ноћи да постане богат, а поготово славан. За куповину песама и спотова, који су поприлично скупи, треба доста новца. Онда се многи од певача зајме од зеленаша и фактички упадају у дужничко ропство из којег не могу да се извуку. Тада они некритички вреднују сопствену моћ и умеће за то чиме се баве, мисле да ће успети да плате дугове брзо, да ће зарадити од наступа, јер ће да им скочи цена. Онда заправо после неколико месеци схвате да од тих зарада немају много и да су заправо жртве. Kада је у питању естрадна мафија, сви који живе нелегално на туђ рачун су мафија. Чуо сам за случај Маје Беровић, али нисам знао да је то разлог што су је нападали. Ту су вероватно у питању неки бандити слободњаци који на тај начин „послују“ – прича Николић.

МАРKО НИЦОВИЋ, KРИМИНОЛОГ

На естради се најбоље пере новац

То јесте прање пара. Све зависи колико који певач има наступа у региону и колико вреди на тржишту. Ти криминалци послују отприлике тако што са певачем уговоре цену 5.000 евра, а онда га прода за 50.000 и себи стави у џеп 45.000. С друге стране, на свадбама је велико прање пара. На пример, певач пријави да је добио 20.000 евра, а добио је 100.000 и овај који га финансира то пријави као трошак. Није то само певање… На естради се најбоље пере новац – каже Ницовић.

Оставите Коментар