У Основном суду у Даниловграду, пред судијом Нином Радуновић, одржан је главни претрес по тужби Милене Мијовић против Министарства просвете Црне Горе за утврђивање дискриминације по политичкој основи. Ни на припремном рочишту, као ни на поменутом главном претресу, заступници државе Црне Горе се нису појавили.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

“Та чињеница јасно указује на незаинтересованост и однос државе Црне Горе и њену неспремност да се ухвати у коштац са рјешавањем и судским епилозима пријава за дискриминацију при запошљавању по политичкој основи”, рекла је Мијовић.

Адвокат Никола Мартиновић, који заступа Министарство просвете, такође се није појавио на суђењу.

“Ангажовање адвоката упркос томе што државу по сили закона заступа заштитник имовинско-правних односа, указује и на непотребно и бахато трошење државних ресурса”, истиче Мијовић.

После извођења доказа и изјаве Милене Мијовић, коју је дала у својству оне која тужи, судија је нашла да у списима нема доказа да је законски заступник државе обавештен о решењу са припремног рочишта, односно да нема доказа да му је достављена оверена копија расправног записника са припремног рочишта.

Тада се доноси решење да се главна расправа одлаже за 28. фебруара 2018., у девет часова.

“Како је за само започињање процеса у овом предмету било потребно 4 мјесеца (предмет је прво био додељен Основном суду у Подгорици, па после два месеца делегиран Основном суду у Даниловграду), сматрамо да се ради о класичној злоупотреби и манипулацијама, те да Министарство просвјете са намјером одуговлачи процес и доношење одлуке”, рекла је Милена Мијовић.

Мијовић је тужила државу јер је на конкурсу за директора ЈПУ “Ђина Врбица” у Подгорици, на који се пријавила, изабран кандидат који је, како тврди, имао слабије квалификације. Тужбом се тражи уклањање последица одлуке коју је донео министар просвете Дамир Шеховић, да се пресуда објави у једном дневном листу и да се тужиоцу надокнаде трошкови поступка.

Пре одлуке о избору директора подгоричког вртића “Ђина Врбица” кандидаткињи за ту функцију Милени Мијовић сугерисали су да се учлани у Демократску партију социјалиста (ДПС) или Социјалдемократе Црне Горе (СД), што је одбила. Мијовићева је то испричала у судници даниловградског Основног суда, пред судијом Нином Радуновић.

Објаснила је да је те савете добијала од бивше директорке вртића (Наташе Томовић) и још неколико особа блиских врху ДПС-а и СД-а.

Тврди и да јој је министар просвете Дамир Шеховић незаконито, на састанку, нудио место помоћника директора вртића или да изабере радно место у његовом министарству.

“Рекао ми је да су ми референце такве да могу да бирам радно мјесто, али да не могу бити директор и не могу бити на мјесту на ком се одлучује. Питала сам га да ли ми законито нуди мјесто помоћника директора, јер он о томе не одлучује. Одговорио је да са своје позиције може све. Када сам одбила, предложио ми је да одем на одмор мјесец дана и изаберем радно мјесто кад се вратим. Рекла сам му да сам хтјела бити директор вртића, али да ми он то није дозволио. Била сам шокирана његовом одлуком”, рекла је она.

Додала је да је извештај о анализи комплетне документације сва три пријављена кандидата, који служи као логистика министру при доношењу одлуке, био супротан Шеховићевој одлуци да за дирекора именује Вука  Станишића. Тврди да је Станишић изабран, јер она није била послушна, а и због тога што је отворено говорила о томе шта на ваља у тој образовној установи.

Објаснила је да је неправилности приметила док је била помоћник директора те установе, а да је након именовања за в.д. директора кренула да их исправља.

“Трудила сам се  да се људи не склањају са посла само зато што је неко чуо да су гласали за неку партију, да на њих не праве политичке притиске, не уцјењују их уговорима на одређено. Такође, анализом стварног стања открила сам да појединци годинама, у континуитету, неосновано примају прековремене. То сам укинула. Открила сам да су запослени по аутоматизму учлањени у Синдикат и да их нико о томе није питао. Када сам тражила да се изјасне ко жели добровољно да постане члан Синдиката, како им не би завлачили руке у џепове, добила сам поруку из Министарства. Рекли су ми да је долазио Звонко Павићевић да се жали министру Шеховићу, и поручили ми да се не мијешам у то, јер није мој посао”, тврди Мијовићева.

Истакла је да мисли да су током три месца, док је била в. д. директора, претпостављени из Министарства тестирали њену политичку послушност.

Министарство просвете Црне Горе је на место директора подгоричког вртића 5. јула 2017. године изабрало Станишића, противно већинској вољи Управног одбора и родитеља деце.

Фотографија са Бечићем лоша за каријеру

Милена Мијовић је судији испричала и да су пре одлуке о избору директора вртића “Ђина Врбица” на њу вршили притисак због њеног супруга Саше Мијовића.

“Мој супруг је јавна личност. Са позиције на којој се налази и због свог посла, у контакту је са готово свим политичарима из свих партија, али и представницима државних институција. Док је трајао конкурс добила сам фотографију скинуту са његовог Фејсбук профила, на којој се види како се рукује са Алеском Бечићем. То ми је стигло на вибер, уз поруку –  ‘што је ово, ово није добро за твоју каријеру’”, казала је Мијовић.

Није хтела да открије ко јој је послао поруку коју је схватила као опомену, али је рекла да је тај човек утицајан, као и читава његова породица.

“Та особа је заиста могла да утиче на моју каријеру”, рекла је она, додајући да њен супруг има фотографије са готово свим политичарима, па и са Душком Марковићем.

“Мигови прекобројни кувари”

Милена Мијовић је истакла да је, док је била помоћник директора, на столу директорке видела спискове на којима је било уписано ко је од запослених и чланова њихових породица симпатизер, а ко члан ДПС-а, али и да су њу питали за кога ће гласати.

“Замјерила сам се претпостављенима када сам јавно обећала прекидање праксе притисака на запослене и укидање уговора на одређено, јер они имају систематизовано 150 радних мјеста, а те људе држе под уговорима на одређено и свима 30. јуна прекидају уговор на по два мјесеца. На тај начин их држе у неизвјесности и под контролом. Када сам открила да имамо четири прекобројна кувара, ангажована на уговоре од по 30 дана, нисам им продужила уговоре. Рекли су ми:  ‘не мијешај се, њих је Миго (Славољуб Стијеповић) довео’”, рекла је Милена Мијовић.

Одговарајући на питање свог пуномоћника, адвоката Сергеја Секуловића, рекла је да је са позиције в.д. директора јавно обећала запосленима да ће прекинути праксу притисака на запослене за кога да гласају.

“Мишљења сам да бих данас била директор Установе да сам у вријеме док сам била в. д. директора, прихватила савјете за учлањење у владајуће политичке партије”, закључила је Милена Мијовић.

Извор: oslobodjenje.rs