Иако наша полиција одлично ради свој посао, у Србији се последњих година води прави рат међу клановима који углавном и нису из Србије. Са друге стране, многе је изненадило и хапшење лица за које су многи веровали да није могуће да им се тако нешто догоди.
Јасно је да озбиљна борба против мафије захтева и хапшење оних лица који су на неким функцијама, те смо последњих дана имали ситуацију да су ухапшени и они за које су појединци говорили да су недодирљиви. Најава председника Републике Србије, Александра Вучића, да ће се оштро кренути у борбу против мафије, многима је звучала смешно, међутим последњих дана могли смо да видимо да нико ко је чинио кривична дела неће бити заштићен.
Kриминални кланови који су из суседне Црне Горе пренели свој рат у Србију не јењава. Напротив, последњих дана имамо неколико обрачуна на улицама Београда. Разлог томе је и чињеница да су ниже рангирани чланови ових криминалних група држављани Србије, али и то да су појединци из криминогене средине нашли заштиту у појединим државним структурама. Једноставно, да није тога, не би могли да функционишу.
Не сумњамо да ће извршиоци бити брзо идентификовани, јер наша полиција уме да ради свој посао, али сумњамо да ће налогодавци бити приведени, они углавном не бораве у Србији, али део својих послова имају на територији наше земље. Оно што је најважније у борби против мафије, јесте да се мафији „уништи“ логистика. Без те логистике они су практично угашени и сведени на ниво банде коју је могуће лако неутралисати. Проблем је што та логистика долази из државних институција и што је временом постала јака те ће бити веома тешко угасити је.
Не само хапшењем лица који су део мафије, него и запленама наркотика последњих дана, наша држава и полиција задале су озбиљан ударац мафији. Свака заплена наркотика директно утиче на умањење прихода који се често користи и за врбовање нових људи, али и за плаћање услуга појединцима из државног апарата.
Искрено се надамо и верујемо у оно што је рекао председник Републике Србије, Александар Вучић, да ће борба против мафије бити тешка, али да је почела и да ћемо победити. Зато дајемо пуну подршку председнику и српској полицији.

Срдачан поздрав
Центар за безбедност, истраге и одбрану ДБА

Оставите Коментар