На пету годишњицу Кримског пролећа понављамо документарац настао годину дана касније од тих историјских догађаја за Крим. Документарац је креирала новинска агенција Њуз Фронт, а посвећена је Кримском пролећу и повратку полуострва у своју родну луку — Русију.

Овај филм се заснива на сећањима Константина Книрика, у то време — шефа информативног центра “Кримски фронт“.

Филм је лично мишљење Кримљана, који су директно учествовали у догађајима Кримског пролећа. Историјски моменти, догађаји, чињенице и улога Кримљана у догађајима од фебруара до марта 2014. године.

Пре свега, аутори филма су желели да покажу да нису политичари, него кримљани, који су одиграли посебну улогу у победи Кримског пролећа.

Кримско пролеће је победило захваљујући јединству читавог Крима и политичкој вољи руског председника Владимира Путина.

Шеф новинске агенције ЊузФронт Константин Книрик коментарише: “Након годину дана, морају се извући закључци о стању ствари на територији бивше Украјине, да је мали проценат људи што су незадовољни, али проценат људи који су почели да схватају шта су урадили на Мајдану је огроман. И у том контексту, на позадини крвавог уништења руског становништва у Донбасу, данас не може бити друге процене од оне коју смо урадили исправно.

Крим и Доњецк су били најочитији антагонисти про-америчког подухвата који је настао у Украјини, рекао је шеф новинске агенције.

Ако је 26. све прошло другачије, ако 27. људи нису отишли, ако од 28. дана до 10-20 хиљада људи на кримском подручју нису били на улицама у Симферополу са заставама Русије, наши догађаји би се развили много крвавије него у Донбасу. Зато што је Крим био стратешки користан за Американце, али само као територија, људи нису били потребни. И то је оно што сада видимо на примеру Донбаса: територија је потребна, људи нису , додаје Книрик.