Одбегли председник Авганистана Ашраф Гани одговоран је за све што се догодило у земљи, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

Како је рекла, у последње три године он је на располагању имао све што је неопходно како би осигурао успех мирног процеса и формирања инклузивне владе уз учешће свих етничких и политичких снага.

„Међутим, та шанса је пропуштена“, оценила је.

Говорећи о талибанима (организација забрањена у Русији), Захарова је рекла да су они показали жељу за дијалогом.

„Талибани су активно покренули процес успостављања реда у земљи, показали су жељу за дијалогом са авганистанским политичким лидерима, између осталог и са бившим председником о будућности земље, али и о једној важној теми а то су права жена“, додала је.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Захарова је констатовала да је долазак талибана на власт у Авганистану реалност са којом ће међународна заједница морати да се суочи приликом изградње даљих односа са том земљом.

Она је додала да Русија није одобравала смену власти у Авганистану.

„Желела бих одмах да истакнем да се руски званичници никада нису изјашњавали нити давали било какве одобравајуће изјаве о промени власти у Авганистану. Ми бележимо стварност. Било би чудно да је не примећујемо, али овде постоје очигледне разлике у проценама“, истакла је портпаролка.

Према њеним речима, оцене руске стране тицале су се само објективне ситуације у Кабулу, након што је талибански покрет успоставио фактичку контролу над главним градом Авганистана, укључујући и изјава представника талибана о гаранцијама безбедности за становништво и дипломатска представништва.

Милитанти покрета Талибан су ушли у Кабул 15. августа и објавили да су ослободили Авганистан, као и да сматрају рат завршеним. Пре тога, усред повлачења америчких трупа и њихових савезника из Авганистана, талибани су покренули велику офанзиву против снага авганистанске владе.

Оставите Коментар