Црногорски премијер Здравко Кривокапић, који је прошле недеље погазио дату реч и одбио да потпише Темељни уговор са СПЦ, тражи да се промени име Цркве и да се она у Црној Гори не зове Српска него само „Православна црква“?!

Кривокапић је, како су потврдили у самом врху СПЦ, одбио да потпише Темељни уговор зато што би, како је рекао, имао великих проблема са коалиционим партнерима ако би потписао уговор са Српском црквом.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

– Основни проблем у читавој причи заиста јесте придев „српска“. Кривокапић не може и не сме да прихвати споразум са СПЦ. Он сада на све начине покушава да добије на времену како би пронашао начин да се из Темељног уговора избаци реч „српска“ и да се СПЦ у Црној Гори представи само као „Православна црква“ – каже извор из врха Цркве.

Да је све ово и те како тачно потврђује и неуобичајено оштра званична реакција СПЦ која је премијера Кривокапића оптужила за „чин отворене дискриминације верног српског народа“.

Из уговора избацио празнике Светог Саве, Василија и Петра

Верски аналитичар Жељко Ињац каже да Кривокапић, као и претходна власт, суштински не жели СПЦ у Црној Гори.

– Након циркуса који је направио у Патријаршији, јасно је да Кривокапић не жели да потпише Темељни уговор. Избацивање необавезне прославе Светог Саве, Светог Василија и Светог Петра само је један у низу ултиматума и уцена које имају за циљ да до потписивања овог уговора никада не дође. Они желе аутокефалну црногорску цркву, да би могли да заокруже идентитетско питање и преточе преостале Србе у националне Црногорце. Докле год одбија да потпише Темељни уговор, Кривокапић јасно сведочи да је на Миловом путу затирања свега српског у Црној Гори. Да Кривокапић има проблем са именом Цркве, јасно је и по томе што у својим говорима и твитовима увек избегава, када говори о СПЦ, да напише њено пуно име или на било који начин помене реч „Срби“ или „српска“ – објашњава Ињац.

Leave a Reply