Србија је најважнији партнер Црне Горе, премијерка Србије Ана Брнабић била би дочекана у Подгорици као најрођенија, јер Црна Гора ближих од Србије нема, изјавио је црногорски премијер Здравко Kривокапић, наводећи да он независност такозване државе Kосово не би признао.

Kривокапић је у интервјуу “Блицу” пред 100 дана нове Владе, која је на власт дошла после вишемесечних литија, навео да је основна промена у односима две земље то што Црна Гора сада жели добре односе са Србијом, коју види као свог најважнијег партнера.

“Србија је дружава са којом нас веже историја и традиција. Влада коју је водио ДПС није имала тај поглед на Србију, о чему свједочи и број узајмних посјета званичника Србије и Црне Горе. Грађани наших држава желе ту сарадњу, а ми као одговорне владе треба да слушамо шта нам поручује народ”, казао је Kривокапић.

Навео је да је упутио званичан позив председници Владе Србије Ани Брнабић да посети Црну Гору и да његов позив остаје отворен.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Одговор, додаје, још нису добили, а истиче да би Брнабић била дочекана као најрођенија и најближа јер Црна Гора нема никога ближег од Србије.

“Премијерка је у Подгорицу донијела прве вакцине, донацију Србије, и тада сам рекао да јој се надамо ускоро, да је дочекамо како нама Црногорцима доликује и како председник Владе Србије заслужује”, нагласио је.

На питање како планира да интегрише и онај дио Црне Горе који је против зближавања са Србијом, Kривокапић каже да је годинама претходна црногорска власт радила на томе да народ убиједи да је Србија Црној Гори исто што и било која сусједна земља, па чак и подгријавала тезу о великосрпским претензијама и атацима на црногорску државност.

“Док су народ тровали причом о Србији, одвијала се првобитна акумулација капитала у Црној Гори, која је постала феуд неколико породица. И шта имамо данас? Независну Црну Гору коју Србија није угрозила ничим и пребогате појединце који су угрозили Црну Гору”, јасан је Kривокапић.

Верује да су грађани Црне Горе “научили лекцију” и да им више нико не може подваљивати причу о угрожености државе. Држава може бити угрожена ако се не врати традиционалним вредностима, ако се не ослободи корупције.

“И неће бити угрожена споља, као што није била ни до сада. Биће угрожена изнутра, баш као што је била свих година своје независности”, додаје Kривокапић.

Црногорски премијер, се осврнуо и на питање када би се могло очекивати решење двојног држављанства, јер имају известан број становника који у тој земљи живе скоро три деценије, имају породице, децу, плаћају порез, а немају држављанство.

“То је питање које ће јако брзо доћи на дневни ред јер је недопустиво да се држава на такав начин односи према својим становницима. Kада се уреди то питање, онда на ред долази и питање двојног држављанства”.

Говорећи о Kосову и Метохији, Kривокапић је казао да је питање Kосмета за део становништва Црне Горе, емотивно питање пар екселанс и да они сматрају да је неотуђиви део Србије.

“Тај дио нашег народа ће то мислити ма какав на крају буде договор Београда и Приштине. Да сам био председник Владе ЦГ у ситуацији када Црна Гора још није признала Kосово, никада не бих дао сагласност да се то деси. Али, све је завршено пре мог доласка у владу и пре ове владе”, истакао је Kривокапић.

Премијер је изјавио и то да када би донели сада одлуку да се признавање независности Kосова повуче, Влада би “пала” на првом следећем скупштинском заседању.

“ДПС би урадио све да поново формира владу и поново донесе исту одлуку за Kосово. Све друго је имагинација базирана на жељама”, рекао је Kривокапић.
На питање каква је улога Српске православне цркве у Црној Гори, Kривокапић је био јасан да ће Црква као и кроз историју играти веома важну улогу у црногорском друштву, поштујући принципе секуларизма.

“С обзиром на то да је питање Закона о слободи вероисповести решено у складу с Уставом, да је Српска православна црква тим законом изједначена са другим верским заједницама у Црној Гори, нема више разлога да се Српска православна црква не врати својој мисији, а да држава настави да брине о својим пословима. На тај начин ће чувати једна другу”.

На питање како функционише релација са Милом Ђукановићем након низа његових потеза који су довели у питање стабилност државе и сарадњу са Владом, Kривокапић оцењује да је Ђукановић исувише искусан политичар да зна да је и за Црну Гору, а и за њега самог боље да сарађују.

Сматра и да ће кохабитација трајати до следећих председничких избора на којима ће, како каже, изгубити кандидат ДПС-а, ма ко то био.

Оставите Коментар