Премијер Здравко Kривокапић позвао је лидере политичких партија парламентарне већине на састанак у четвртак.
Црногорски медији пишу да ће састанак бити одржан у згради владе.

Портал Борба пише, позивајући се такође на своја сазнања, да министар правде и људских и мањинских права Владимир Лепосавић неће поднету оставку, коју му је затражио премијер.

Део медија објавио је раније данас да ће Лепосавић поднети оставку, као и да је део велике трговине парламентарне већине у којој је поред смене министра постигнут компромис око тужилачких закона.

Порталу је, наводи, потврђено да та два случаја немају додирних тачака.

Има срамно решење за Лепосавића

Премијер Здравко Kривокапић доставио је Скупштини предлог за разрешење министра правде, људских и мањинских права, Владимира Лепосавића.

У образложењу предлога, наводи да је јавно деловање Лепосавића од избора на функцију министра 4. децембра прошле године, одступало од званичних ставова Владе и Споразума лидера три победничке коалиције из септембра 2020.

Подсећа да је Споразум, који су потписали Kривокапић (коалиција „За будућност Црне Горе“), Алекса Бечић („Мир је наша нација“) и Дритан Абазовић („Црно на бијело“) био програмски основ за формирање 42. Владе Црне Горе.

Њиме је, како наводи, поред осталог, предвиђено да ће нова демократска власт одговорно спроводити све међународно признате обавезе, потпуно и посвећено реализовати све реформе неопходне за пуноправно чланство Црне Горе у ЕУ.

  • У том смислу уважавање међународних судских инстанци од суштинске је важности за прихватање основних цивилизацијских постулата на којима се заснива ЕУ – навео је Kривокапић у образложењу Предлога.

Додаје да је Лепосавић одговарајући на питање у Скупштини, које је гласило: „Да ли сте Ви, као министар правде, који је између осталог задужен и за поље људских и мањинских права, спремни да признате да се у Сребреници догодио геноцид и да ли би се поклонили жртвама Сребренице?“, релативизовао одлуке Међународног суда правде и Међународног кривичног суда за бившу Југодлсвију, у којима се трагични догађаји у Сребреници правно квалификују као дело геноцида.

Оставите Коментар