Клепци Стари мост

На локалитету Морин оток, близу старог моста на Брегави, у ноћи 14/15 августа 1941, заклано jе преко 50 Пребиловчана.

Напомена редакције портала Јадовно.срб.: Овај прилог је први пут објављен на нашем порталу 23. фебруара. 2016. године.

Они су се на позив и обећање о амнестиjи предали усташама, утучени сазнањем да су им породице страдале у Шурманачкоj jами. Били су то углавном одрасли људи, са своjим синовима и унуцима. Тако се ту, поред моста на Брегави из XI века, угасило више пребиловачких огњишта.

Мученик Тодор Ћирић-Браjо,солунски добровољац, заклан у Морином отоку поред риjеке Брегаве

После мучења у сеоскоj школи, пешачили су везани 2,5 километра, да би им ту, главе одсекао Циганин Ибро Мехић, ковач из Тасовчића. Главе су закопане у jедну, а тела у другу рупу.

Мехић, коjи jе због овог злочина одлежао неколико година у Зеници, после jе задивљено причао да jе Аћим Драгићевић, обезглављен скакао и ходао 50 метара. Са Аћимом jе заклан и отац му Ђоко и деветогодишњи син Вукашин.

Мученик Богдан Медан

Тада су угашена и огњишта Драгићевић Симе коjи jе заклан са сином Богданом, Илиjе, Николе Милошевог, Николе Спасоjевог, Сухића Обрена (заклан са сином Јовом), Момира, Данила и Љубе, Брњашића Ристе и сина му Симе, Медан Бранка, Шћепана и Богдана, Шарић Срећка и Ђорђе, Булут Илиjе Ристиног и Бранка, Ћирић Ристе, Екмечић Уроша, Трипковић Милоша…

Мученик Обрен Сухић, солунски добровољац, заклан у Морином отоку 1941, са 11- год. сином Јовом, супруга и 2 ћерке убиjене у jами, а друге 2 ћерке убиjене испред куће. Огњиште угашено.

На истом месту убиjени су жена и троjе деце Симе Брњашића, те жена, двоjе деце и маjка Милана (Јовиног) Шарића.

Написао: Миленко Јахура

Извор: Јадовно