ПРЕ неколико дана у Старом Качанику убијен је озлоглашени терориста ОВК Нусрет Цена. Он је био осумњичен за троструко убиство чланова породице Бафтиу у Качанику 2007. године, али је ослобођен. Ипак, његови крвави трагови протежу се одраније, када је на Косову и Метохији починио више злочина над српским цивилима.

По налогу Џабира Жаркуа и руководства албанске илегалне службе безбедности ШИК, са групом терориста учествовао је 13. фебруара 2001. године у нападу на конвој Срба на путу Урошевац-Штрпце код села Бањица, који је био у пратњи КФОР-а.

Тада је убијен Стаја Илић, а теже рањени Радосав Дабић, Драган Вељковић и Миливоје Раичевић. Цена је са групом заузео бусију и осматрао, а кад је аутобус наишао, само он је рафално запуцао из аутоматског оружја и побегао шумским стазама. Циљ напада је био да се Срби заплаше и покрену на даље исељавање.

Идентичну акцију извели су и 27. августа 2005. године на истом путу између села Бањица и Габрица, али су тада напали возило у којем су била четири Србина из Липљана. Убили су Александра Станковића и Ивана Дејановића, а ранили Александра Јанићијевића и Николу Дукића.

Неколико дана касније 9. септембра напали су патролу Косовске полиције у којој су били Срби и ранили полицајца Сашу Дурлевића.

Убили Албанца – означили га као српског сарадника

Цена је и 1999. године учествовао у убиству Албанца Исуфа Исуфија из Урошевца, јер су га терористи из ОВК означила као српског сарадника, пошто их није подржавао.

Како сазнају „Новости“, Цена је био у контакту са Специјализованим тужилаштвом са седиштем у Хагу, које истражује ратне злочине ОВК почињене на КиМ крајем деведесетих и започео је сведочење о злочинима у којима је непосредно учествовао.

ОВК га оставио га на цедилу

Према одређеним информацијама Цена је пијан у једном ресторану у Качанику причао да ће се преко тог тужилаштва осветити појединим комадантима ОВК, јер су га оставили на цедилу, када је био у затвору.

Због тога је могуће и да је убијен како би био елиминисан као сведок у процесима који се воде против вођа ОВК у Специјалном суду Косова у Хагу.

Он је био припадник 162. ОВК бригаде „Агим Рамадани“.

После убиства Рамаданија команду је преузео Чамиљ Иљази, којег је у сарадњи са Нусретом Ценом лично убио Џабир Жарку, како би преузео руковођење и ресурсе који су припадали тој бригади. Жарку иначе има и привремено боравиште у Шведској, док је Цена био у Лозани и Швајцарској.

Оставите Коментар