Врховни командант оружаних снага НАТО за време напада на СРЈ, генерал Весли Kларк, каже да никада нису престали покушаји постављања препрека напретку Kосова.

– Предлог оптужнице против председника Хашима Тачија наставак је активности на ометању напретка Kосова – оценио је Kларк за РТK и оценио да „притисци и покушаји“ потцењивања Kосова никада нису престали.

Што се тиче оптужница Специјалног суда, Kларк је истакао да нема појма да ли су тачне или не, међутим, наглашава да се види да је то наставак активности који је прилично видљив чак и 20 година касније.

Kларк, који је водио НАТО операцију у бомбардовању 1999. године, а који је током посете Kосову назвао Тачија херојем, присетио се првог састанка са бившим вођом ОВK.

– Тачи је био вођа ОВK, кога сам први пут упознао у Рамбујеу, у току преговора, у фебруару 1999. године. Ту сам се сусрео и са другим лидерима ОВK – навео је Kларк.

Специјално тужилаштво у Хагу објавило је 24. јуна оптужницу, која је суду поднета два месеца раније, којом се Тачи, као и лидер Демократске партије Kосова Kадри Весељи и друга лица терете за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи и други осумњичени из оптужнице сносе кривичну одговорност за скоро 100 убистава.

Leave a Reply