Приликом чишћења зидина новооткривене куле на средњовековном османском утврђењу у Новом Пазару пронађен је новчић с почетка 17. века. Тиме су се промениле досадашње претпоставке о старости тог комплекса.

У северном делу бедема поред остатака куле џепане, која се налазила на неким фотографијама Новог Пазара са почетка прошлог века, откривени су, како археолози претпостављају остаци прве тврђаве палисадног типа из доба Иса Бега Исаковића, оснивача Новог Пазара.

  • Открили смо границу оне прве дрвене тврђаве новопазарске и степене ширења те тврђаве како споља, што представља зидине које се и данас виде, тако и у унутрашњем дијелу, а то је кула џепана и барутана где се чувао барут. Открили смо и плафон зиндана који постоји доле. За њега се знало да постоји и остаје нам да завршимо – каже Фуад Баћићанин, директор Музеја Рас у Новом Пазару.

Заштитна ископавања почела су 3. септембра с циљем ревитализације куле, у народу познатије као џепане.

  • У оним тренуцима када је Нови Пазар био јако значајан трговачки град и у свом пуном врхунцу, у таквим тренуцима ви имате изградњу овако великих објеката као што је била ова кула која је контролисала овај град – наводи Мустафа Алтић, стручни археолог за османски период.
  • Приликом чишћења зидова куле открили смо један новчић у структури зида, мађарског Владара Матијаса Другог, кован је, из 1618. године. У једној просторији срећним околностима пронашли смо 133 ђулета, један новчић који је био свесно спуштен на једном од ђулади време је 1876. године из времена султана Абдул Хамида Другог. Kао да је неко од војника желео да нам управо каже време у ком су та ђулад била похрањена на том месту – каже Владан Видосављевић, археолог Музеја Рас у Новом Пазару.

Тврђава је, као споменик културе од великог значаја, под заштитом државе.

Оставите Коментар