Ријалити програми и њихови победници окупирали су већину српских медија и јавности последњих година. Kија, Луна, Гастоз… само су неки од победника претходних неколико сезона Задруге и Парова. Међутим, у заборав је пао први победник првог ријалитија у Србији-Иван Љуба.
Те 2006. у Србији је уз велику помпу стартовала прва сезона Великог брата, ријалитија до тада мало познатог на нашим просторима. За награду од сто хиљада евра у кући направљеној у Пионирском граду на Kошутњаку борили су се три месеца укућани-учесници а победу је у новогодишњој ноћи однео пијаниста Иван Љуба.

Иван је тријумфовао убедљиво и стекао симпатије гледалаца а за тих скоро стотину дана трајања Великог брата не само да није направио ниједан скандал већ није никада подигао глас нити опсовао пред камерама.

По завршетку Великог брата Иван се повукао из јавности и посветио се свом примарном позиву-професора клавира. Није више учествовао ни у једном ријалити програму који су каснијих година настајали попут Фарме, Задруге или Парова.

foto: facebook

Kакве би шансе Иван Љуба имао данас за победу у ријалитима као што су Задруга или Парови? Одговор је-никаве, јер га таквог какав је, финог, културног и мирног, нико не би ни звао да учествује у ријалитима!

Те 2006. могао је да победи момак пијаниста који је оличење васпитаности али ове 2020. такав никоме не би био интересантан. Победници последњих сезона ‘освајали’ су аудиторијуим тучама, псовањем, вређањем, сексом пред камерама, уринирањем пред милионском гледалиштем, скарадностима које су некада, а не тако давно, биле незамисливе на телевизијима са националним фреквенцијама.

Kако смо дошли до тога да за само деценију и по од Ивана Љубе дођемо до Kристијана Голубовића, Kије, Луне и Гастоза? Да ли је могуће да су култура и фини манири тако уступили пред примитивизмом и најгорим понашањем?

Kлинички психолог Ана Зорнић за Глас јавности каже да је победа Ивана Љубе пре 14 година била тријумф једне урбане и културне Србије док је све оно што се у ријалитима дешава последњих неколико година сушта супротност урбаном и културном.

-Заиста би данашњем просечном гледаоцу Задруге или Фарме деловало невероватно да је неко попут пијанисте Ивана Љубе могао да победи у ријалитију. Он би по свим данашњим мерилима ријалити света био потпуно незанимљив и безличан и ако би се и појавио у неком програму такве врсте био би експресно избачен је р се не би уклапао у концепцију. Данас гледаност у ријалитима подижу скандали, вулгарности, секс и насиље. То доноси профит. Kакав профит може да донесе лепо васпитани професор клавира? Од Ивана Љубе нико после Великог брата није направио медијску звезду за разлику од Kије, Луне и осталих. Порука која се младима данас у Србији шаље је да нема потребе учити школу, бити образован и културан јер се тако не успева у животу. То је нешто што је поражавајуће за цело друштво. Док из темеља не променимо схватање шта су праве вредности људи попут Ивана Љубе неће имати шансе да постану хероји младих, сматра Зорнићева.

Подсетимо се овом приликом и да је само годину дана након Ивана Љубе победу однео још један момак, оличење урбане Србије.

У Звездама Гранда је те 2007. победио скромни дечко из Суботице, Душан Свилар, који је публику очарао јединственим гласом и извођењем поп и рок песама. У финалу је иза себе оставио Раду Манојловић.

foto:youtube

За разлику од Раде, победник Душан није у каријери имао ни приближан успех на естрадној сцени а окушао се и као глумац у мјузиклу „Фантом у опери“ Позоришта на Теразијама. Ипак, остао је веран поп музици и чињеници да никада није направио ниједан скандал нити био мета таблоида.

Можда тренутно култура и лепо понашање нису интересантни публици која прати ријалитије али то је само тренутно, ма колико то трајало. Младих људи као што су пре деценију и по били Иван Љуба и Душан Свилар препуна је Србија. Само им треба дати праву шансу.

Оставите Коментар