Шетња председника владе лажне државе Косово Рамуша Харадинаја до Хага претходне недеље најобичнија је обмана јавности и тактика америчке администрације.

Тим речима би, укратко, могао да се сумира разговор „Ало!“ с адвокатом Гораном Петронијевићем, који је убеђен да је оставка Харадинаја и његов одлазак у Хаг на саслушање по позиву Специјализованог тужилаштва за Косово обична представа по сценарију Вашингтона, којом покушавају да купе време и одуговлаче решење косовског питања.

О томе да ли је оправдана медијска еуфорија у Србији која је испратила дешавања око Харадинаја, еминентни познавалац хашких прилика сматра да је превише пажње посвећено најобичнијој офсајд замци.

 • Или су Американци спремни да жртвују Рамуша Харадинаја и да му понуде излаз из ситуације негирања било какве могућности укидања такси зарад наставка преговора, или је реч о стратегији САД усмереној на управљање, одуговлачење и опструкцију решавања косовског проблема – започиње разговор Петронијевић и наставља:

 • Игру и подршку Харадинају пружа онај део америчке државне администрације који је остао од демократске странке. Очигледно је да Болтон и Трамп немају такав однос према Албанцима и да под њима не могу да направе онако велике заокрет као у доба Клинтонових, који су „решење проблема Косова“ у једном тренутку претворили у породично питање.

Како демократском огранку може да одговара одлазак њиховог човека са чела лажне државе коју су сами направили? 

 • Претпостављам да, с обзиром на то да иду избори, они верују да ће Трамп изгубити и да ће Бајден, који је идеолог стварања државе Косово, бити следећи амерички председник. То је двострука лоша процена.

На међународном и унутрашњем политичком плану, без обзира на то ко ће бити председник, геополитика ће се мењати, али на штету Америке. То је тренд. И траје већ 15 година. САД губе своју позицију у свету. Друга лоша процена демократа је што верују да ће Трамп изгубити изборе. Они потцењују његове веома озбиљне економске успехе на унутрашњем плану, што на изборима може да буде пресудно.

Значи Харадинај само везује коња где му газда каже?

 • Косово ту уопште нема могућност да мисли. Они једноставно немају избора, осим шта им Американци кажу. Харадинај мора да пита шта ће да доручкује а не нешто друго. Тај степен зависности, лојалности и полтронства према САД питање је да ли је промењен или је такав био и у време када је чинио злочине. Иако прво човек БНД, схватио је да Немачка нема утицај и да патронат Косова треба да буде САД, а не ЕУ. Своју позицију вербализовао је кроз однос према функционерима ЕУ који су учествовали у преговорима, а које је поприлично понизио ставом „ко сте ви, ви ништа не одлучујете“. Суштински је рекао истину и о ЕУ која је окупирана од Вашингтона, оголивши је ставом „ви не одлучујете о томе, САД одлучују, ви не смете ништа да радите док вам они не кажу и ја нећу да примам наредбе од посредника, већ директно од газде“.

Где се ту уклапа Специјализовано тужилаштво за Косово?

 • Постоје годинама, а нису урадили апсолутно ништа. Притом је нови тужилац, Американац Џек Смит био тужилац Харадинају у претходном поступку. И његов претходник био је Американци. Отуд и америчка стратегија – отићи ћеш горе, даћеш оставку да направиш себи поене на унутрашњем политичком плану, расписаћеш изборе за шест месеци, за то време неће бити преговора, ЕУ неће моћи да притиска да се нешто уради, биће мртви преговори, потом ћеш расписати нове изборе, а бићеш знатније јачи него пре оставке…

Чега су се уплашили?

 • Стратегија добијања на времену јер су наслутили да је Макрон изгледа био спреман да мало омекша Немачку у преговорима у корист Србије. А и у једном тренутку Хашим Тачи је тактизирао с идејом о подели, и то је сада врло извесно да није лицемерна игра доброг и лошег полицајца између Харадинаја и Тачија, већ да је реални разлаз политике ове двојице. Харадинај одбацује сваку могућност поделе и држи санкције.

Ко је одговоран што је Харадинај слободан човек? Како је успео да се ишчупа из свих злодела. Знамо за сведоке, уништене доказе… али чини се да ту има још нечег у позадини?

 • У време када је Карла дел Понте била главни тужилац, њен сарадник Џефри Најс био је и у неком односу с Албанцима. Убеђен сам да су Шиптари имали плаћен лоби не само у Америци већ и озбиљан уплив кроз корупцију и у тужилаштву и у Трибуналу. Нису користили само своје америчке везе већ и своје посебне везе. Пре годину дана Тачи и Најс су се споречкали око некаквог новца. Бивши тужилац тврдио је да му дугују 500.000 евра и тражио од Албанаца да му плате, да би се испоставило да је новац био највероватније фингирани дуг за наводну редакцију књиге о Тачију. Верујем да је Најс продавао Албанцима документа до којих је долазио као заменик главног тужиоца у процесу Слободана Милошевића, који је у најзначајнијем делу био везан за догађаје на Косову и да се тај дуг управо односи на то. Нема ни трага редакцији књиге од 500.000 евра. Или је, можда, реч о фингирању неког другог дужничког односа. Најс је сад њихов адвокат.

Да ли је потпуно илузорна идеја да ће неко да одговара за српске жртве на Косову?

 • Веома је значајно, кад ме питате који су разлози ослобађања Харадинаја, да се помене и понашање наших власти тада у Београду. Пре свега Министарства правде и тадашњег министра Владана Батића. Ми смо Министарству преко суда у Пећи доставили сву могућу документацију коју смо имали везано за злочине на Косову, од којих је 90 одсто имало везе са Харадинајем. Заједно смо селектовали и склапали документа, одлично знам сваки папир који је спакован и послат. Документа суда, војне службе безбедности, генерала Делића и других, докази које су достављали новинари, па и део судске логистике других предмета. У том тренутку Харадинај на слободи формира привремену владу Косова и у оквиру те владе партиципира и косовски огранак Батићеве партије. Паралелно, у Београду Батић шаље наше доказе у Хаг и најављује како ће да „сахрани“ Харадинаја. Да би се испоставило, када је обновљен поступак и када су нам се директно обратили истражитељи Хашког трибунала, знајући да смо партиципирали у прикупљању доказа, да смо гомилу докумената које су нам затражили на увид заправо већ предали нашем министарству!

Хоћете да кажете да је неко у нашем министарству вршио селекцију, склањао, прикривао и није послао Хашком тужилаштву кључне доказе против Харадинаја?

 • Да, Београд је учествовао у томе. А испричаћу вам још један значајан догађај. Својевремено сам пружио логистику руској екипи Првог канала Руске телевизије коју је водио Јевгениј Баранов, иначе велики познавалац прилика на Косову, када је, мислим 2010. године, ишао у Приштину да интервјуише Харадинаја. После разговора питао сам га о импресијама, што је искористио да ми исприча део који Харадинај није желео да буде снимљен. Након што су искључили камере Баранов га је отворено питао: „Како сте успели да будете ослобођени“, а Харадинај се само насмејао и рекао: „То питање поставите Београду.“

Под страховитим смо притиском

Ако се геополитички ствари одвијају у нашу корист, чему пресинг да се реши питање Косова?

 • Нама неће бити исто ако у САД победе демократе као кад је победио Трамп, то је сигурно. Али, ако се гледа нови геополитички тренд јачања Русије, Кине и осталих, а слабљење САД и сужавање њиховог глобалистичког гледања на свет по питању моћи и интереса, мислим да ћемо се наћи у позицији која је макар за нијансу боља од положаја у којем смо сад. Не треба журити, али наш државни врх је под страховитим притиском, претње су са свих страна, плус притисци ЕУ око отварања поглавља.

О Ради Трајковић и Харадинају

Петронијевић подсећа да је и Рада Трајковић, некадашња потпредседница Батићеве странке (ДХСС), била уједно и шеф посланичке групе коалиције „Повратак“ у Скупштини Косова, у периоду од 2001. до 2004. године.

 • Након распада коалиције залагала се за излазак на парламентарне изборе у октобру 2004. без обзира на тадашњи став да Срби не изађу на изборе уопште, због претходног мартовског погрома. Из архиве сазнајем да је за свој ангажман добила и одређена финансијска средства од ОЕБС-а, а, иначе, у то време, била је у Батићевој странци и сарађивала са Рамушем – преноси Петронијевић

Марија М. Зарић

Оставите Коментар