У оквиру програма прославе Дана ослобођења града Крушевца, у Меморијалном комплексу парка ,,Слободиште,, откривен је споменик палим припадницима војске, полиције и резервног састава, који су своје животе дали током ратова од 1991-1999. године у Хрватској, Босни и Херцеговини и на Косову.

Фото: krusevacgrad.rs
Фото: krusevacgrad.rs

Иницијатори су удружење бораца са територије града Крушевца и Одбор за спровођење активности за подизање споменика. Споменик је ауторско дело београдског вајара Светомира Радовића.

Обраћајући се окупљеним градјанима, пре свега породицама погинулих, градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић је истакла да је ,,велика част бити данас на овом месту са вама који памтите, сећате се и поштуијете жртве ваших најмилијих који су дали за слободу Србије оно највредније што су имали-своје животе, отишли су право у легенду, у незаборав,,.

У име Удружења ,,Слободарски покрет Србије,, окупљенима се обратио Велимир
Милошевић.

-Слободарску цену Србије , Крушевљани су и у ратовима деведесетих, опет платили скупо, великим бројем живота. Тако је слободарска традиција Крушевца настављена- рекао је Милошевић.

Председник Клуба привредника Крушевца Бобан Гашић рекао је да ће овај споменик чувати од незаборава све храбре јунаке који су положили животе на олтар отаџбнине.

Споменик на Слободишту, на коме је исписано 69 имена погинулих, открили су Јасминаа Палуровић, Велимир Милошевић и Бобан Гашић, а венце су положили директор БИА Братислав Гашић, градоначелник Јасмина Палуровић , начелник Расинског управног округа Бранислав Весић , као и удружења бораца и породице погинулих.

Радојица Барјактаревић