САМОЗВАНИ премијер лажне државе Косово Аљбин Курти реаговао је на казну од 26 година затвора коју је Специјални суд одредио Саљиху Мустафи за ратне злочине оценивши је неправедном.

Курти је након данашње одлуке истакао на Фејсбуку да је „(тзв.) Косово солидарно са ОВК и њеном праведном борбом.

Он је између осталог навео да „постоје хиљаде убица из Србије који никада нису осуђени нити им је суђено за злочине које су починили на Балкану“.

– Само 26 Срба осуђено је за преко 12.000 убистава и преко 20.000 сексуално злостављаних на (тзв.) Косову. Чини ми се да је сваки од српских осуђеника у просеку убио преко 462 Албанца и силовао 770 људи. А ипак су добили много блаже казне од ове данас Саљиху Мустафи, који се борио не да освоји другу земљу, већ да ослободи своју земљу – додао је Курти.

Он је оценио да је пресуда нечувена.

– Каква је порука коју ова пресуда даје Украјинцима који се данас боре против агресора? Остајем у нади да ће независне институције правде схватити неправду и да ће се одразити на друге нивое пресуде. Борба сваког народа против освајача и окупатора је универзално право. Неприхватљиво је када се ослободиоцу суди строже од геноцидног агресора. Данас и увек смо солидарни са борцима и са нашом ОВК – закључио је Курти.

Специјални суд осудио је бившег припадника ОВК  Саљиха Мустафу на 26 година затвора за ратне злочине. 

Како је судија у образложењу пресуде навео „ОВК је затворенике држала у очајним условима“.

– Затвореници у Злашу су држани у жалосним условима. Спавали су на земљи, у локвама воде, заточеници нису имали довољно хране. Остали су три дана без хране. Када су тражили воду, војници ОВК су уринирали по њима. Суд је утврдио да заточеницима није указана медицинска помоћ. Затворенике су психички и физички малтретирали. Тукли су их ударцима и шамарима. Заточеници су их изводили једног по једног и слали на јасле и тући их испитивали – навео је судија.

Мустафини подређени су нанели велике физичке и психичке болове шесторици затвореника, покушавајући да извуку информације од њих.

– Двојицу од шесторице заточеника Мустафини подређени нису пустили. Једног су други заточеници видели готово мртвог, а касније је пронађен мртав. Он је био један од двојице заточеника у комплексу Злаш. Припадници ОВК су једног од заточеника убили ватреним оружјем – наведено је између осталог у образложењу.

Оставите Коментар