Већ неколико година упозоравам на то да постоји намера албанских политичара са Косова и Метохије и њихових шаптача из међународне заједнице да оснивање Заједнице српских општина, које је међународна правна обавеза приштинских привремених институција предвиђена Бриселским споразумом, представе као њихов крајњи компромис у постизању некаквог „правно-обавезујућег“ споразума који би косметским Албанцима требало да донесе то дуго сањано признање.

Несхватљива је наводна немоћ западних ментора косовског државног пројекта да албанске политичаре натерају да испуњавају своје обавезе предвиђене споразумима које су и једни и други и сами потписали, као што је несхватљива и та флоскула коју упорно понављају о коначном „правно обавезујућем споразуму“, као да до сада потписани споразуми и планови одобрени од стране Савета безбедности Уједињених нација који су дезавуисани и од стране приштинских привремених институција и од стране најутицајнијих западних земаља, нису били правно обавезујући!

То се уклапа у методологију коју примењују од јуна 1999. године којом се потпуно игнорише кровни обавезујући међународно-правни документ, Резолуција Савета безбедности 1244, као и сви споразуми који су уследили, у покушају да се „државност“ овог окупираног дела наше територије постигне политиком свршеног чина и сталним креирањем нових криза, које имају за циљ да се Косово и Метохија потпуно очисти од Срба и затру сви трагови њиховог вековног присуства.

Срамотно је и лицемерно то упорно затварање очију оних који активно подржавају „државу Косово“ на систематско уништавање цркава, гробаља, нападе на српске породице и имања.

Срамотно је то да на територији, где годинама локалне силеџије угрожавају имовину манастира Високи Дечани кршећи и међународне обавезе и сопствени „устав“, где се месецима окупља руља и напада једну једину жену која је имала храбрости да се после 20 година врати свом дому, Запад говори о владавини права.

Поздрављам одлуку српских политичара на КиМ о орочавању формирања Заједнице српских општина, такав приступ и јавно већ дуго заступам, и сматрам да би томе требало додати и пуну имплементацију одлука које се тичу заштите својине и опстанка Високих Дечана. Наша конструктивност и спремност на разговор је неупитна, али је апсолутно неопходно да уместо реактивног односа у овом процесу почнемо да се понашамо проактивно и ефикасно заштитимо и наш народ и наше интересе на овом окупираном делу наше територије.

Небојша Човић

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар