Бурна ванредна седница парламента у Приштини.

Премијер привремених приштинских институција, Аљбин Курти, успротивио се захтеву опозиционе Алијансе за будућност Косова (АБК), Рамуша Харадинаја, о неукидању такси на српске и производе из БиХ, уз тврдњу да ће Приштина без те мере, како каже, натерати Београд да призна лажну косовску независност.

Говорећи на ванредној седници парламента, сазваној на захтев опозиције која се противи постепеном и условном укидању такси, Курти је рекао да за то постоје много паметнији начини.

Сматра да је Београд, како каже, искористио увођење такси као изговор за одбијање дијалога.

Додао је и да је ефекат сто одсто наметнутих такси на производе из централне Србије и БиХ минималан, јер, како је навео, та мера није правилно спроведена.

– Сматрам да резолуције “косовске скупштине” нису само текст на папиру, већ одлуке које треба применити. Србија је таксе искористила као изговор за одбијање дијалога. Са друге стране, ефекат пореза био је минималан, јер није правилно спроведен. До сада је дијалог са Србијом у суштини био око статуса Косова. Када се препозна возачка дозвола препозна се држава, а када се држава препозна она је призната. Морамо приморати Србију да нас препозна – рекао је Курти.

Као паметнији начин да се постигну циљеви који се желе је увођење реципроцитета у свему, што, како је навео, значи једнакост.

Споразум о реципроцитету, који је усвојен у Бриселу у делу који је био у интересу Приштине, Курти каже да није спроведен, а као пример је навео косовске регистарске таблице са којима се не може у Србију.

Навео је и да таксе нису промениле Србију, а то је, како сматра, зато што ње постојао реципроцитет.

– Наш циљ треба да буде да направимо корак добре воље, а на Србији је да га препозна. Србија мора да одговори заустављањем кампање одпризнавања (тзв.) Косова. Наше мере су нормалне за нормално стање – рекао је, између осталог, Курти.

Запитао је зашто претходна влада Рамуша Харадинаја није увела реципроцитет Србији.

– Србија користи два начина да нам се супротстави, спорадично и системски, али нарочито спорадично. Србија не признаје ниједан документ који је издало Косово, а ми желимо равноправност која произлази из реципроцитета… – рекао је Курти.

Подсетио је да су таксе у почетку биле 10 одсто, а касније тек 100 одсто и запитао зашто одмах није биле уведена такса од 100 одсто.

Курти, каже да се противи размени територија и да Хашим Тачи, нема овлашћење за потписивање било каквог споразума са Београдом.

Leave a Reply