ЛИЦЕМЕРСТВО западних центара моћи, када је реч о решавању косовског питања, показало се у „пуном сјају“ током актуелне кризе изазване насилним упадом специјалаца Росу на север КиМ: уместо да лупе пацке албанским лидерима, Брисел и Вашингтон понављају стару матрицу, позивајући „обе стране да се уздрже од једностраних потеза и смире тензије“.

Другим речима, док премијер привремених институција у Приштини држи уперене снајпере у косовске Србе, из САД и ЕУ – опомињу и Београд.

Ова тактика политичког запада која, нажалост траје већ годинама, сада је довела до потпуног апсурда и одлучне реакције Београда, одакле поручују да Србија апсолутно није ништа учинила, да је једини генератор кризе Приштина и да нема разговора док се припадници Росу не повуку.

Док из ЕУ свакодневно позивају да се све провокације или једностране акције морају избећи, за Москву нема дилеме која страна је одговорна. МСП Русије позвао је на хитно повлачење полиције са севера, уз упозорење да је циљ ове акције Приштине протеривање Срба из покрајине.

Министар спољних послова Никола Селаковић упитао је на радној вечери, коју је у Њујорку на маргинама Генералне скупштине УН, за лидере Западног Балкана организовао високи представник ЕУ Ђузеп Борељ – зашто се подједнако Београд и Приштина позивају на смиривање тензија:

– Шта је то наша страна урадила да би дошло до тензија? Јесмо за дијалог, али је потребно да се ствари врате на време пре последњих дешавања, па да седнемо да разговарамо.

И директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић у четвртак је још једном поручио да криза коју изазива Курти прети да се претвори у нешто много више:

– Ту смо да разговарамо и проналазимо решења, али да неко довлачи силу, да довлачи специјалне јединице Росу са дугим цевима и оклопним возилима на север КиМ и тако ствара потпуно нову реалност на терену, која треба да представља основ за некакав разговор који Курти није хтео да води пре само неколико недеља, то је за нас апсолутно неприхватљиво.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже, за „Новости“, да је сада потпуно јасно да је ЕУ варала Београд од самог почетка бриселског процеса:

– Циљ је био да се од нас једнострано извлаче уступци, а да албанска страна ништа не да. То је довело до тога да је Београд у великој мери изгубио контролу над севером КиМ. Албанци нам демонстрирају да преузимају контролу над севером и то је већ аларм када бисмо морали да делујемо. Напросто, немамо више право да остајемо у оквирима Бриселског споразума. Ту не мислим на то да га формално поништавамо, него да све институције које смо имали поново почнемо да успостављамо на Косову и да организујемо наш народ уз подршку Србије да може сам да се брани, као што се бранио 2011.

Огњен Карановић, из Центра за друштвену стабилност, каже нам да политика двоструких аршина ЕУ и САД за циљ има да се изврше притисци на Београд:

– До сада се много пута показало да ти притисци немају никаквог ефекта на Београд. Председник Вучић је показао мудар државнички приступ када је реч о решавању питања јужне српске покрајине. Оваква стратегија Запада само је производила нове кризе. Када они позивају обе стране да се уздрже, они оправдавају и подстичу акције Приштине. Запад заправо није заинтересован ни за какав компромис.

ОСМАНИЈЕВА ЛОБИРА ПО ЊУЈОРКУ

ПРЕДСЕДНИЦА привремених приштинских институција Вљоса Османи, која присуствује Генералној скупштини УН, лобира у Њујорку за нова признавања лажне државе и њено чланство у међународним организацијама. Она је од председника Гвинеје Бисао Умара Сисока Ембала затражила помоћ у наговарању афричких земаља да признају Косово.

Оставите Коментар