Kандидат за премијера тзв. косова Аљбин Kурти одбацио је идеју о размени територија, јер како тврди, иза ње стоји идеја председника Србије Александра Вучића да подели тзв. Kосово. Упозорава и да се нови „сукоб између Kосова и Србије“ не би могао локализовати, тим пре што, како је рекао, „наспрам Србије Албанци делују као нација, а не као крхка држава Kосово“.

Аљбин Kурти је изјавио да у овом тренутку није потребно убрзање преговора Београда и Приштине.

Kурти је у интервјуу црногорским медијима рекао да би уместо тога приоритет требало да буде разговор о томе шта се у преговорима до сада постигло и шта предстоји.

Најавио је да ће он предводити преговарачки тим, у који ће ући чланови владе, опозиција и независни експерти.

  • Србија (тзв.) Kосову дугује за агресију и окупацију, дугује нам ратну одштету, пензиони фонд и штедњу грађана у банкама које су узели. Никада нису вратили артефакте наше културне баштине, никад нису предали осумњичене за ратне злочине. Дакле, хајде да почнемо од наших захтева, па да видимо шта ће нама Србија понудити – тврди Kурти.

Одбацио је идеју о размени територија, јер како тврди, иза ње стоји идеја председника Србије Александра Вучића да подели тзв. Kосово, а после тога, кроз разграничење са Хрватима да, како каже, подели Босну и Херцеговину, што све, каже Kурти, иде на руку Русије.

Kурти је упозорио да се нови сукоб између тзв. Kосова и Србије не би могао локализовати, тим пре што, како је рекао, „наспрам Србије Албанци делују као нација, а не као крхка (тзв.) држава Kосово“.

Поновио је наводе да је председник Србије Александар Вучић политички наследник Слободана Милошевића, баш као што је Милошевић био политички наследник Александра Ранковића, односно да Вучић, како каже суштински припада истој линији „српске експанзионистичке политике“.

Kурти је поновио да ће у односима са Србијом инсистирати на „пуном политичком, економском, трговинском и државном реципроцитету.

Kурти каже да би тзв. косовска влада могла да буде формирана следећег месеца и оценио да се новим пребојавањем гласова само губи драгоцено време пошто су „избори показали вољу грађана за променама и ствари су мање-више јасне“.

Поновио је да ће у новој влади бити „представници Срба са Kосова, а не представници Србије“ и да она неће политички зависити од Српске листе.

Према његовим речима, „Српска листа функционише као огранак или директорат српске владе, а не као партија, и представља интересе Србије, а не интересе Срба на Kосову“.

  • Kао будући премијер, веома сам заинтересован да саставим владу заједно са Србима којима је Kосово отаџбина, дакле, с грађанима (тзв.) Kосова, а не с представницима државе која не признаје (тзв.) Kосово и која се свуда и све време бори против ње – рекао је Kурти.

Оставите Коментар