Kосовски премијер Аљбин Kурти изјавио је данас после Преспанског форума да Србија треба што пре да призна Kосово и да се суочи са прошлошћу, јер је изазвала четири рата, преноси Репортери.

Он је казао да је демократизација неопходна против аутократа, владавина закона је важна за криминал, а суочавање с прошлошћу је значајно због ратних злочинаца и због успостављања мира и помирења на Западном Балкану.

„Србија је та која се из добро познатих разлога мора суочити са прошлошћу. Иако је изазвала четири рата у Југославији, до данас се није суочила са оним што се догодило у Хрватској, Босни и Херцеговини, на Kосову, а верујем и у Словенији“, рекао је Kурти.

Према његовим речима, узајамно признање Kосова и Србије нема алтернативу, а што пре се то догоди, биће боље и за Kосово, и за Србију и за цео регион.

„Чим Србија призна Kосово и Kосово би могло да призна Србију, а верујем да ни Босна и Херцеговина не би закаснила. На тај начин би Европска унија имала много већу жељу да што пре уврсти шест земаља Западног Балкана у своје редове“, рекао је Kурти.

Истакао је да је Западном Балкану потребна демократизација, владавина закона и суочавање с прошлошћу и да Србија не би требало да инструментализује фрустрацију која постоји у Албанији и Северној Македонији, пренео је портал Kосово онлајн.

Оставите Коментар