СТАТИСТИЧКИ подаци говоре да се наставља тренд напуштања Косова и Метохије, поготово код албанског становништва.

Како преносе приштински медији на албанском језику, са КиМ је у току прошле године отишло 42.728 људи. Према проценама стручњака, Косово ће до краја ове године напустити између 50.000 и 60.000 особа. Главни разлог за овако велике бројке су, пре свега, лоши економски услови.

Према прогнозама економских стручњака, талас одлазака са Косова биће још већи.

Значајан је број млађих људи који само чекају визну либерализацију да крену према земљама Европске уније у потрази за бољим животом. Грађани покрајине су током прошле године поднели више од 200.00 захтева за визе.

Као и у целом региону, припадници млађе генерације на КиМ не виде перспективу и многи се спремају за одлазак. И овде се на нови почетак углавном одлучују медицинари, инжењери, угоститељи и занатлије одређених профила. То би на КиМ могло да изазове мањак радне снаге у појединим секторима.

Према подацима Еуростата, број становника Косова смањен је за 10,2 одсто у односу на 2003. годину.

Шеф приштинских институција Аљбин Курти је пре три године у изборној кампањи обећавао драстично смањење стопе незапослености када дође на власт, међутим то се није догодило. Напротив, многи аналитичари сматрају да су управо он и његов кабинет главни кривци за одлазак грађана.

ЗАТРПАНИ

НЕМАЧКА амбасада у Приштини не стиже да обради све захтеве за визе. Иако представништво не саопштава званичне податке, у приштинским медијима се појавио податак да од око 50.000 захтева који су стигли, одељење за визе успева месечно да среди тек неколико стотина.

Оставите Коментар