У Великој Хочи покушана је заплена домаћег вина од стране косовских цариника, од Срђана Петровића власника винограда, који од почетка короне није излазио на тржиште, нити је своје вино продавао.

Припадници специјалне јединице Росу полиције, заједно са представницима тзв. Царине Косова налазе се испред куће Срђана Петровића у Великој Хочи и чекају да дође цистерна у којој ће бити заплењено вино.

Тим поводом огласио се и председник Српске Деснице Миша Вацић.
Он је поручио да је код Петровића био и сам гост више пута.

Иако годинама Срђан вино није продавао већ га је чувао за неке боље дане и у складу са косовским законима своју фирму је ставио у „мировање“, од стране косовске царине је данас обавештен да се очекује долазак цистерне која ће преточити вино и запленити га.

Срђан у својој виници има 40.000 литара вина и имао је рок да то пријави до 15. јануара, чак је и по сазнању да је покренут поступак отишао код надлежних служби у жељи да измири обавезе и да плати казне уколико је у нечему погрешио.

  • Хтео сам да платим све што сам дужан, рекли су ми да ће ме то коштати око 35.000 евра и на све сам пристао, чак су ми рекли да је све у реду и да то треба да платим, али ево данас су ми цариници пред вратима заједно са специјалцима из Росу јединице и не знам шта да радим. Ово вино ће бити покварено ако се све претече у једну цистерну како су они намеравали. Помешаће више врста вина и то ником неће бити на корист, а штета ће бити огромна за мене – рекао нам је Петровић.

Ударац на традицију, извор прихода и опстанак Срба у Великој Хочи који су одолели неколико векова изазова опстанка под притисцима Турака и Албанаца.

Ко је био у Великој Хочи, зна ко су Петровићи. Стотинама година праве вино, од свог грожђа. Велики добротвори и хумани људи. Ако им све заплене то је знак да треба да иду из Хоче. Ако оду они, одоше и остали за њима.

Заплена вина је одложена за сутра ујуту (08:00 часова).

“Вино ће у канализацију” – порука која је полата Србима којима је РОСУ упала на посед

Оставите Коментар