КАКО се „хладе“ планови Аљбина Куртија да заокружи независност лажне косовске државе, то његови „јуришници“ све више подгревају тензије, с циљем да се изазове нестабилност, Срби протерају са КиМ и етнички очисти наша јужна покрајина.

Овако саговорници „Новости“ коментаришу то што су на последње поруке председника Александра Вучића – да Србија неће дозволити отимање ниједног педља земље и да ће учинити све да сачува мир, из Приштине још једном одговорили претњама – ратом.

Тако је министар унутрашњих послова привремених институција самоуправе у Приштини Џељаљ Свечља јуче председнику Србије Вучићу „обећао тешке дане“:

  • Што се тиче Вучићевих шовинистичких тежњи у односу на Косово, могу да обећам тешке дане, недеље, тешке месеце за њега. Што се тиче стабилности Косова, та стабилност ће бити ојачана.

На то је реаговао Вучић, који је узвратио да је „увек боље да нама неко прети, него да ми некоме претимо“ и да нема проблем с таквим изјавама „Куртијевог потрчка“:

  • Знам да су пред нама тешки дани, али важно је да су пред њима лаки… Одлично им иде са искључењима струје, баш им је лако и лепо, а тек ће да им буде лако и лепо. Само нека он прети, много је опасан и важан, и нека настави у истом темпу и ритму.

Свечља је и раније, очигледно по налогу свог шефа Куртија, и у приштинској влади и у „Самоопредељењу“ слао, не само ратнохушкачке поруке, већ и вукао потезе како би на терену, поготово дуж административне линије, изазвао нестабилности. Тако је претио како „Албанци више нису слаби као пре, већ су господари своје земље“, а на северу гомила базе косовске полиције за брзе интервенције. Свечља је издавао налоге за хапшење Срба због ношења српских знамења, слао полицајце да патролирају језером Газиводе, претио одузимањем возила са српским регистарским таблицама…

Сада је, како каже директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, Свечља упутио најдиректнију претњу председнику Србије:

  • Добро смо разумели да желите да изазовете сукобе крајем октобра против Срба. Али, не плаши се Александар Вучић мангупа који су храбри једино кад прете пред камерама. Дијалог, а не сукоби – навео је Петковић у објави на „Твитеру“.

За Огњена Карановића из Центра за друштвену стабилност, нема дилеме да је Свечља један од водећих екстремиста у, како наглашава, иначе радикализованом политичком телу Куртијевог „Самоопредељења“:

  • Свечља извршава задатке које је добио од Куртија да реторички, али и конкретним акцијама и провокацијама, изазивањем физичким насиљем, подигне тензије на виши степен, пре свега на северу. Све је то у склопу насилничких и терористичких напора Куртија да пружи смисао сопственој тзв. влади и да се оствари њихов недосањани сан, да од Срба и других етничких заједница очисте јужну српску покрајину.

УДАРИЛИ У ЗИД, ОСИПА СЕ ПОДРШКА
ОГЊЕН Карановић указује да је евидентно да тзв. Косову апсолутно измиче циљ да постану чланица ЕУ и НАТО, док им се осипа подршка у УН, где их признаје мање од 90 држава.

  • Ударили су у зидове и сада очајнички покушавају да обезбеде подршку за своје сепаратистичке тежње. Зато појачавају тензије, реторику, одбијају дијалог. Међутим, актуелна власт у Приштини више нема безусловну подршку САД, уз њих је практично остала само Немачка. У већини политичких центара моћи на Западу постали су свесни да је Курти отежавајући, реметилачки фактор, с којим је немогућ дијалог, а камоли постизање компромиса.
    Дејан С. Милетић, из Центра за проучавање глобализације, каже, за „Новости“, да је очигледно да Приштина неће одустати од тактике генерисања нестабилности која би довела до оружаног конфликта на КиМ, рачунајући на подршку иностраног фактора у случају оваквог сценарија:
  • Јасна је намера Приштине да, пре зиме и пре него што се Европа и свет буду бавили својим проблемима, обезбеде подршку западних сила за реализацију насилних акција које би довеле до протеривања нашег народа са Косова. Наредни месеци биће пуни изазова и биће потребно много мудрости да се избегну оружани сукоби.

НОВА ОПРЕМА, ОБУКА УЗ ПОМОЋ АМЕРИЧКИХ МАРИНАЦА
ПРИШТИНА у последње време издваја значајне суме новца за опремање тзв. косовске полиције дугим цевима, борбеним возилима… Недавно је издвојено око девет милиона евра за наоружање и опрему, како је наведено, „и за потребе на административној линији“. За тзв. Косовске безбедносне снаге (КБС) ове године је из буџета привремених приштинских институција издвојено 100 милиона евра, од чега ће 30 милиона бити намењено само за наоружавање.
Осим наоружавања, Приштина убрзо обучава припаднике својих безбедносних снага, па је тако министар одбране тзв. Косова Арменд Мехај открио да се један такав тренинг управо одвија у касарни у Приштини, из помоћ америчких маринаца. Мехај је на „Фејсбуку“ навео да амерички маринци демонстрирају тзв. косовској војној полицији вештине у неутралисању активног стрелца, заустављању саобраћаја високог ризика, руковању оружјем и преговарању са таоцима и њиховом ослобађању.

Оставите Коментар