ПРИШТИНА користи ситуацију у Украјини, да би водила кампању против Србије. Лажи су да желимо да нападнемо било кога. Управо супротно, Приштина је та која хоће да нападне север Косова и Метохије, и припрема ликвидацију наших људи тамо, под плаштом борбе против криминала.

Упозоравам их да то никако не чине. Немојте да убијате људе. Ми да убијамо никога нећемо. Потребни су нам мир и стабилност. То је моја молба и то ћу јасно рећи људима и у НАТО чији је посао да тамо чувају мир и не дозвољавају Приштини да злоупотребљава РОСУ, јер на то нема право.

На опасне планове Приштине и премијера привремених институција Аљбина Куртија да запале фитиљ нових сукоба на Косову јуче је упозорио председник Србије Александар Вучић. Курти из дана у дан призива рат на Косову, припрема терен за изазивање инцидената који би довели до хаоса на северу и за то унапред оптужује Београд.
У очигледно добро осмишљеној акцији, Курти припрема терен у серији интервјуа за западне медије, у којима понавља мантру да би „Србија могла да нападне Косово“ и да „Русија шири тензије на КиМ, а да је нови рат интерес Путина“. Преко констатација да претњама ратом жели да прикрије економски колапс Косова и неспособност владе коју води – ћутке прелази.

Но, оно што би могло да забрине и Београд и наш народ на Косову и Метохији, јесте и то што се Албанци ужурбано припремају да изведу акцију „обезбеђивања пуног суверенитета у свим деловима Косова“, а за шта ће им као алиби послужити одбијање Срба да се одрекну својих личних докумената и регистарских ознака. У том смислу нарочито су опасне безбедносне информације да Албанци увелико извиђају терен на северу КиМ, где испитују коте са којих би могли да спроведу напад на виђеније локалне Србе.

Те њихове планове разоткрио је председник Вучић, који је на Куртијеве тврдње да Београд води агресивну политику и да може да изазове сукоб рекао да је то помало и смешно, јер „већ 170 дана слушамо сличне лажи, не само из Приштине, већ и у светским медијима како Србија хоће негде некога да напада“.

– Тако су говорили и да ће Србија да води рат у БиХ, што се, наравно, испоставило као нетачно. Шта би Приштина друго радила, имају ли чиме да се похвале, неком фабриком? И онда измишљају како Русија преко Београда нешто покушава. Какве везе Русија има са овим – упитао је Вучић, и додао да је чак и портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова рекла да „Вучић и Београд нису тражили никакву помоћ“.
Нове опасне претње из Приштине стижу само неколико дана пред састанак, како је рекао Вучић, „без дневног реда“ који је планиран за 18. август. Српски председник каже да ће бити за преговарачким столом, иако не верује у успех сусрета са приштинском делегацијом:

– Не идемо да бисмо се такмичили ко ће гласније викнути „он је крив“, већ у доброј вери и нади да ће доћи до помака. Али, поручујем и Приштини и Квинти, немојте да нас терате и да сањате да ћемо се одрећи својих права и да ћемо радити на уништавању споразума које смо потписали. И ја, као и Габријел Ескобар, полажем наде у мирољубиво и рационално решење, али не зато што постоји таква воља у Приштини, већ зато што се надам да ће их њихови илегални родитељи натерати на то. Из разговора са Американцима готово сам сигуран да они не желе сукобе, али мислим да би некима из Квинте можда одговарали. Куртију сигурно одговарају, јер жели да окрене цео свет против Србије.

Вучић је додао да се САД варају ако мисле да је могуће једнострано наметати решења:
– Они су у праву за део споразума који је потписао Борко Стефановић 2011, а који би се односио на грађане централне Србије, а не и КиМ. А они када им треба, Србе са КиМ доживљавају као грађане Србије, а кад им не треба, као грађане Косова. Они су 2020. самоиницијативно укинули КС таблице, и ми смо могли да бирамо између КС и РКС. Изабрали смо КС таблице које су под Унмиком. И сада су решили да свима ставе РКС таблице. Е, па нећете. То је тихо малтретирање Срба са КиМ, сваки дан им намећу нешто ново и пробудићемо се једног дана и више неће бити ни Срба ни „С“ од Србије.

Осврнуо се и на обавезу Приштине да формира ЗСО, а која ни после седам година није испуњена:
– Они све што су рекли јесте да ће да намећу своју вољу. Њих брига шта ће да каже Београд, па не знам ни чему служи дијалог. Они који су рекли да треба да се разговара о ЗСО, као и да она мора да буде у складу са уставом Косова, ево да их упитам, да ли се шале? Што смо онда преговарали. ЗСО не може да буде нека невладина организација која би се бавила продајом жвака, скупљањем гумица и лењира – био је јасан Вучић.
Он је поручио да могу да ураде шта хоће против Србије, али да неће добити наш благослов и сагласност за сопствено уништење.

– Верујем да ће у септембру када влада буде већ формирана у Скупштини бити анализирана ситуација на КиМ. То ће бити прилика за параду и шараду разних политичара и полуполитичара, али је наша обавеза да људи чују шта је то што можемо заједнички да урадимо. Даље се надам да ће разум да превлада и молим оне који мисле да када говоре о неутрализацији тобож криминалних структура на северу, јер то мисле на ликвидацију, да тако нешто не покушавају да ураде – поновио је на крају Вучић.
Квинти је поручио да не дозволе да их Курти лаже, јер никакве пуцњаве из правца централне Србије није било.

– Али, никоме нећемо дозволити да ватру отвара на било кога и било где, а посебно не на наше полицајце и војнике у централној Србији, никоме, па ни НАТО.

СА СТОЛТЕНБЕРГОМ 17. АВГУСТА

Председник Вучић најавио је и да ће се 17. августа у Бриселу састати са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом због улоге коју Алијанса и Кфор имају на КиМ.
– То ће бити даљи разговори о успостављању добре сарадње и комуникације која је веома важна у кризним моментима. Надам се да ћемо имати добар разговор. Имали смо већ телефонски разговор и договорили смо да седнемо и о свим проблемима на КиМ, посебно на северу, разговарамо у Бриселу.

СТАНО: ЈОШ БЕЗ ДНЕВНОГ РЕДА САСТАНКА У БРИСЕЛУ

Парадокс да Европска унија, као гарант бриселског дијалога, нема механизме притисака на Приштину или не жели да их примени, показао се и јуче, када је портпарол ЕУ Петер Стано поручио да „не може да потврди о чему ће се разговарати у Бриселу“, где би 18. августа требало да се састану председник Вучић и Курти. Премијер лажне косовске државе упорно поручује да тема српских личних карата и регистарских таблица, као и формирање ЗСО, неће бити тема, иако на томе инсистира српска страна, али и САД и ЕУ.

Стано није желео да коментарише ни спекулације да би на наредној рунди на високом нивоу могао да буде парафиран споразум о несталима, који Приштина кочи тражећи да се у текст убаци спорни термин „принудно нестали“, што би у правном смислу значило да је држава Србија одговорна чак и за злочине терористичке ОВК. Портпарол ЕУ рекао је да ће јавност о дневном реду састанка бити обавештена уочи 18. августа.

Оставите Коментар