Кинески маринци су распоредлили аутохтони лаки борбени тенк типа 15 у земљи, извештава продржавни Глобал Тајмс.

Неоткривени број тенкова активиран је пет месеци након што је возило, произведено у компанији Чајна Норт Индустрис , ушло у службу у Војној команди Синдианга копнене војске Народноослободилачке војске (PLAGF), тврди магазин Џејнс Дифенс Викли.

Тенк је способан за мисије десантно-десантне и брзе реакције, написао је Глобал Тајмс додајући да транспортни авион И-20 Ратног ваздухопловства Народноослободилачке војске може да носи два типа 15 за транспорт на велике домете.

Тежак око 35 тона, Тип 15 је окретно возило са високим односом снаге и тежине захваљујући свом дизел мотору од 1.000 коњских снага, наводи National Interest.

Продајни центар је објаснио да у поређењу са већим кинеским рођацима – главним борбеним тенковима Тип 99 и Тип 96 – Тип 15 има мању главни топ од 105 мм. Међутим, задржава „робусни пакет оклопа и ЈРКБ (хемијску, биолошку, радиолошку и нуклеарну) заштиту које имају већи резервоари“.

Тенк може да испаљује низ противтенковске муниције са пробојним оклопом из домета до 3.000 метара (9.843 стопа), написала је Ејжа Тајмс.

Такође може да испаљује „вођене ракете са тандемском бојевом главом до домета 5 км“.

Ове карактеристике чине га способним за рад на више терена, укључујући на висоравнима, плажама, шумама, подручјима засеченим водом и у урбаном ратовању, што се идеално уклапа у трансформацију маринаца из амфибијских у теренске снаге.

Оставите Коментар