Египат би могао да повуче одлуку о подршци независности Косова, пишу данашње „Вечерње новости“, наводећи да је пре неколико дана један од најпознатијих и најцењенијих египатских и арапских новинара Абдел Латиф ел Мањави објавио у дневнику „Ал Масри ал Јоум“ текст под насловом „Да ли је време да се преиспита одлука братства?“.

Египат преиспитује признање Косова?

Каиро, је, наиме, у време власти Муслиманског братсва признао Косово 26. јуна 2013. године, неколико дана пред државни удар египатске војске и свргавање с власти дотадашњег председника Мухамеда Мурсија.

Новости наводе да је ћорсокак у који је Египат довело Муслиманско братство признањем Косова на неки начин поправила актуелна гарнитура, јер до данас, ни после пет година од признавања, нису развијени ни дипломатски ни привредни односи Каира с Приштином, нити су отворене амбасаде.

Аутор у дневнику Ал Масри ал Јоум зато каже да би Египат могао да покуша да поправи штету и преиспита одлуку коју је донело Муслиманско братство, које је тиме желело да задовољи Америку.

Новости пишу и да имају информације да ће наредних месеци Београд детаљно „прочешљати“ списак свих држава које су признале независност КиМ и одредити листу оних које би потенцијално могле да ставе на дневни ред преиспитивање те одлуке, те да ће убрзо уследити опсежна дипломатска акција.

Крајем прошле године Гвинеја Бисао и Суринам су повукли признање КиМ.

http://http://http://www.nacionalist.rs//2017/11/03/surinam-velika-zalost-drugosrbijanaca/

Из Министарства спољних послова Србије наводе да су званичиници Омана, Централноафричке Републике, Нигерије, Уганде, Сао Тома и Принципе у више наврата демантовали Приштину, која тврди да су наведене земље признале независност Косова.

Преузето са: rts.rs