Израелска војска представила је ново оружје којим се уз помоћ ласера бори против дронова.

Министарство одбране Израела представило је видео на ком се види дејство новог оружја. Оно је смештено у цивилни авион „цесна“ и уз помоћ веома јаког ласера обара дронове, што се види на снимку.

Јанив Ротем, шеф војног истраживања и развоја у Министарству одбране, објаснио је у саопштењу да ласерски систем, који је тренутно инсталиран у цивилни авион, може да нациља мете на удаљености од километар са прецизношћу од 100 одсто.

Он је објаснио да је Израел међу првим државама које су развиле такву технологију, те да је то део развоја ласерског система који ће се користити из ваздуха.

Израелски медији наводе да ласерски систем може да циља мете без обзира на временске околности. Планирано је да ласери у будућности имају домет од 20 километара, са снагом од 100 киловата, те да систем буде инсталиран у већи авион током следеће тест фазе.

Такође, намера Израела је да у наредних 10 година усаврши систем који би могао да циља мете на удаљености од више стотина километара.

Израел планира да развије ласерске ПВО системе који би се користили на летелицама, са земље, те на возилима која би пратила јединице.

У плану је да земаљски систем, који ће имати домет од 10 километара и снагу од 100 киловата, буде активан од 2024. године и распоређен на границу са Појасом Газе као допуна система „Гвоздена купола.

Оставите Коментар